Det där med att vara människa – är inte helt lätt!

två fingrar som kramas.
I vanliga fall är det en konst att vara människa och navigera i olika sociala relationer, samspel och grupper.

I dessa tider är det väl extra svårt med distansundervisning varvat med närundervisning, oro över världens tillstånd och en avsaknad av närhet och kramar. Därför har vi på Malmö delar denna vecka fokus på olika resurser som hjälper oss att navigera i det där att vara människa och så en resurs om vädret – för att det är osäkert i april kan man i alla fall lita på, ännu.

Navigera med strategier

Att använda strategier och strukturer är till god hjälp när du ska jobba i klassrummet. En första struktur finner du i arbetsområdet för “Ett mjukare Malmö. Här kan du använda lektionen om “Min digitala vardag för att introducera eleverna i deras identitet på nätet. Diskussioner kring värdegrund samt kärlek och hat på nätet ligger i fokus. 

Den andra strategin handlar om den sociala hjärnan som kan ställa till det för såväl lärare som elever. Ibland kan hjärnans hot- och stressystemet gå igång utan att man är medveten om det. I arbetsområdet om SCARF får du som lärare kunskap om vad som kan vara sociala triggers och hur det kan påverka lärandet och samarbetet.

En tredje strategi handlar bland annat om strukturer för att träna social färdigheter och hjälper eleverna utveckla sin tankar och kommunikativa förmågor. Kooperativt Lärande innehåller såväl strategier som strukturer och teoretisk bakgrund att använda i klassrummet. 

Prao och aprilväder

Vanligtvis brukar högstadiets elever ge sig ut på praktik under våren. När Corona Pandemin sätter käppar i hjulen kan du använda dig av lektionsmaterial och inspiration kring vägledning för att diskutera framtidsval och yrken med dina elever.

Avslutningsvis kan man lita på att april månad bjuder på ostadigt väder. I resursen om Veckans väder” kan de yngre eleverna lära sig om vädersymboler och föra diagram över förändringarna i väntan på våren.

Vi önskar er en fin vecka!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.