Matematik, motivation och stödmaterial!
Kritiseras för hantering av Pisa-prov
Fredag betyder både ledighet och nyhetsbrev från Pedagog Malmö-redaktionen; här är ett axplock av förskole- och skolnyheterna från veckan som gick. Trevlig helg!
För många elever i svenska skolor stängdes ute från Pisatestet 2018 – detta enligt Riksrevisionens granskning. Pisa-mätningen ifrågasattes eftersom Sverige i förväg plockade bort 11 procent av eleverna som skulle delta. Den tillåtna gränsen för detta är 5 procent. Förklaringen var att det fanns en stor andel elever som inte hunnit lära sig tillräckligt bra svenska för att delta. Rapporten kritiserar att undantagen gjordes på felaktiga grunder och att Skolverket inte följde upp genomförandet.
– De har inte tagit reda på vad som hände och varför. De borde ha gått till botten om det verkligen går att förklara de höga elevexkluderingarna med bristande språkkunskaper hos eleverna, säger Riksrevisionens projektledare Sofia Sandgren Massih till SVT.
– Nästa gång Pisa skrivs ska det inte finnas några som helst tveksamheter kring vilka elever som ska få skriva provet och inte, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens på torsdagen.
Farliga kemikalier på förskolor
På många förskolor finns fallskydd och lekutrustning som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen. I en granskning som gjort hittades för höga halter av ämnena i var tionde produkt. Även om det inte är någon akut hälsofara för barnen poängterar Kemikalieinspektionen i sin undersökning att de farliga ämnena ska bort, rapporterar nyhetsbyrån TT.
Många högstadieelever tillbaka i klassrummen
Omkring hälften av landets högstadieskolor har nu återgått till undervisning på plats i skolan.
– Skolan har ett stort och viktigt uppdrag i den här pandemin. Undervisning i skolans lokaler är som regel det bästa när det gäller elevers lärande och välbefinnande. Vi vet att man arbetar hårt för att göra skolorna så smittsäkra som möjligt för att på så vis kunna hålla öppet, säger Anna Castberg, enhetschef för utredningsenheten på Skolverket, i ett pressmeddelande.
Det händer mycket på skolor och förskolor i Malmö! Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!