Här är hela listan över nominerade till Malmö pedagogpris 2024!
Kärnvärden, idérikedom, kreativitet och framtidshopp
Det var så kul att kunna erbjuda lagen att få träffas på riktigt, att få kika på varandras olika montrar och se varandras robotar och kanske kanske också prata lite med varandra. Vi hade barn från 4/5 år upp till 15 år på plats som alla har arbetat hårt med 21st Century Skills för att kunna redovisa sin process inom följande fyra kategorier:
Innovativt Projekt: Här ska barnen komma på en innovativ lösning på ett autentiskt problem som finns idag men som det inte finns en lösning till. Alternativt kan de ta en befintlig lösning idag som de vidareutvecklar till något nytt. De ska alltså hitta en lösning på något som vi vuxna ännu inte lyckats lösa. Det är spännande, kreativt, utmanande, frustrerande, ibland irriterande, oerhört givande, inspirerande och utvecklande att arbeta med denna delen.
Här ska barnen/eleverna ta kontakt med experter ute i samhället/näringslivet för att få reda på det underlag de behöver för att kunna arbeta med sin projektide, de behöver prata med presumtiva användare och de behöver testa sin ide på olika personer. Mycket av detta arbete kan inte ske i klassrummet utan det måste flytta ut till andra platser.
Teknik: Här ska lagen dokumentera hela sin process med hur de har arbetat med roboten, hur de har programmerat den, hur de har förändrat sitt arbete med robotkörningen under processen och varför de har gjort de förändringar de har gjort.
Kärnvärden: Denna kategori handlar om de mjuka värdena. Här handlar det om att dokumentera processen kring hur laget har samarbetet, hur de har lärt sig att utveckla sitt samarbete, hur de har samarbetat med andra lag, hur flexibla de kan vara/har varit, hur inkluderande de har varit/är mot både lagmedlemmar men också andra utanför laget, hur kreativa de har varit, hur de har löst konflikter, hur de bygger en ”teamkänsla” i laget så att alla känner att de tillhör. Nyfikenhet, kamratskap och entreprenöriellt lärande är också faktorer som ingår här.
Robotkörning: I enlighet med årets tema så finns det en robotbana med ett stort antal utmaningar på som laget har 2,5 minut på sig att utföra så många som möjligt av dem på. Här måste laget samarbeta och bestämma sig för vilka utmaningar de vill ta sig an och sedan då arbeta för att hitta den mest effektiva programmeringen för att hinna utföra dem inom tiden.
Som ni ser så är det många moment som eleverna har förberett och på denna stora dag ska alla dessa moment redovisas för olika domargrupper. Man skulle kunna tro att detta var lagens största utmaning idag men så var det inte. Den största utmaningen blev nästan att förflytta laget runt på Pauliskolan mellan dessa olika moment under hela dagen från våning fyra i A-huset till våning 4 i C-huset och sedan våning 2,3 och 1 i A-huset.
Nyfiken på vilka lag som hämtade hem coola nomineringar och LEGO-pokaler? Vi kan här stolt berätta om hur det gick: Här kommer de!
Kärnvärdespriset
Nominerade:
Futures Engineers (Lund)
NoTCrackers (Växjö)
Electrobuilders (Malmö)
Södervångsskolan 5B (Vellinge)
Vinnare: Södervångsskolan 5B (Vellinge)
Projektpriset
Nominerade:
Futures Engineers (Lund)
IES Landskrona (Landskrona)
Bombina Bombina (Lund)
NoTCrackers (Växjö)
Projektpriset 1:a pris: NoTCrackers (Växjö)
Projektpriset 2:a pris: Futures Engineers (Lund)
Projektpriset 3:e pris: IES Landskrona (Landskrona)
Teknikpriset
Nominerade:
Södervångsskolan 5B (Vellinge)
Futures Engineers (Lund)
Amaryllis
NoTCrackers (Växjö)
Teknikpriset 1:a pris: Futures Engineers (Lund)
Teknikpriset 2:a pris: NoTCrackers (Växjö)
Teknikpriset 3:e pris: Amaryllis
Robottävlingens 1:a pris: IES Landskrona (Landskrona)
Robottävlingens 2:a pris: Futures Engineers (Lund)
FIRST LEGO League Champion REgionfinal Skåne 2021
Nominerade:
Åk 9 OVGR (Malmö)
NoTcrackers (Växjö)
Futures Engineers (Lund)
IES Landskrona (Landskrona)
Vinnare: Futures Engineers (Lund)
Lite sidan om själva tävlingen finns det ytterligare två priser som delas ut:
- Scandinavian Innovation Award nominering: NoTCrackers (Växjö)
- Årets lagledarpris gick till Mustafa Önder från Malmö Akademiska förening.
Årets vinnare av Championpriset, Future Engineers, kommer nu att representera FLL Skåne på den Skandinaviska finalen den 12/3 i Ålesund och då hejar vi alla på dem och håller tummarna för dem att de kommer att ha roligt och att de tar sig till världsfinalen!
Vi säger ett stort grattis till alla er lag som var med, vi säger tack till er för att spred så mycket energi och ingav så mycket framtidstro och hopp! Vi ser fram emot att träffa er alla igen men också nya lag till nästa år!
Tills dess ska vi jobba med att sprida era idéer och innovativa projekt från i år på många olika sätt under vårterminen också så håll utkik efter den rafflande fortsättningen – vad som händer efter att vi har gjort ett nedslag i lagens process i det som kallas Regionfinalen men det viktigaste arbetet sker nu – hur går vi vidare? Hur arbetar vi inkluderande för “No Person left behind”. För efter dessa 8 veckors hårda arbete är alla dessa ungdomar i sanningens namn oåterkalleligt just äkta GAME CHANGERS då de alla har visat vilken kraft de är att räkna med och vad de kan åstadkomma.