Valborg, första maj och svenska friluftsdagen

alt=””
 “Det man inte hinner innan påsk hinner man inte” lyder ett gammalt lärarordspråk.

Det ligger en del i det för nu står de röda dagarnas tid för dörren. Under veckan som kommer ligger såväl Valborg, första maj som svenska friluftsdagen och det vill vi såklart lyfta här på Malmö delar. Vi tipsar om resurser som kan lyfta dagarnas fokus:

Vad vet vi om Valborg? 

Valborgsmässoafton kallas för de flesta för ”Valborg” och firas alltid den sista april. I Sverige är det en flaggdag eftersom kungen fyller år denna dag. Valborg har inte med kungen att göra utan är en gammal tradition som har firats i Sverige sedan medeltiden. Så varför firar vi Valborg egentligen? I den här resursen får eleverna genom ett quiz lära sig bakgrunden och anledningarna till vårt firande.

Allemansrätten -inte störa, inte förstöra! 

Allemansrätten är fantastisk. En unik möjlighet att vara på annans mark utan lov och en förutsättning för att njuta av naturen och utöva de sporter eller det friluftsliv vi älskar. Men för att den ska fungera krävs att vi som är ute i naturen respekterar allemansrättens gränser. Har du koll på vad som gäller när du nöter kilometrar i löparspåret, paddlar kajak på stilla vatten eller gör upp en eld vid vattnet?

Varför firar vi första maj? 

Första maj är en röd dag i den svenska kalendern men varför är den det egentligen? Vad är det för speciellt med just denna dag och hur länge har vi firat den? I den här resursen får eleverna genom ett quiz lära sig lite om bakgrunden och anledningarna till vårt firande.  

Från jordbrukssamhället till industrisamhälle 

I slutet av 1700-talet var Malmö en relativ liten stad, men med hamnutbyggnaden och urbaniseringen under 1800-talet förändrades Malmö snabbt från ett jordbrukssamhälle till industrisamhälle. I lektionsmaterialet finns möjlighet att möta flera autentiska källor framtagna i samverkan med Stadsarkivet. Folkrörelsernas och särskilt arbetarrörelsen framväxt har en särskild plats kring första maj.

Brain breaks – i eller utanför klassrummet!

Med en Brain Break ger du eleverna en mental paus oftast i kombination med en pulshöjande aktivitet. Genom rörelse ökar elevernas vakenhetsgrad, koncentration och kreativitet . Även mindre mängd rörelse ger effekt. Det finns studier som visar att även lite fysisk aktivitet påverkar våra tankemässiga förmågor. Endast fyra minuters rörelse ökar koncentrationen och påverkar barns förmågor att bortse från distraktioner och de presterar bättre på koncentrationstester. 

Vi önskar er härliga friluftsdagar, en glad Valborgsmässoafton och en fin första maj!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.