Nytt på Malmö delar
Förintelsens minnesdag 27/1
Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.
År 2000 antog ett stort antal länder den så kallade Stockholmsdeklarationen. Det innebar att de förband sig att öka sina ansträngningar att främja utbildning, hågkomst och forskning om Förintelsen. På Malmö delar har vi denna vecka samlat resurser som fungerar särskilt väl att jobba med i klassrummet för att uppmärksamma Förintelsen.
Barnen i Belaya Tserkov – Förintelsen
Belaya Tserkov intogs av tyskarna i juli 1941. Efter att stadens vuxna judar mördats konfronteras tyskarna med ett problem. Vad ska de göra med de 90 barn som nu ej längre har några föräldrar?
I övningen får eleverna möta förövarna själva i ett antal historiska dokument. De får fundera över källornas egenskaper och tillförlitlighet, men framförallt får de möjlighet att ställa frågan; hur är det möjligt för människor att mörda barn?
Malmös snubbelstenar
Detta är ett studiematerial är skapat för Malmös tre snubbelstenar vilka bär minnet av Walter Gerson, Schulim Burger och Siegfried Gutmann. Snubbelstenar, eller Stolpersteine, är minnesmärken av en person som mördats i Förintelsen som ingår i ett europeiskt konstprojekt. Runt om i Europa har hittills ca 75 000 stenar lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen.
Malmös snubbelstenar ligger på Skeppsbron. Denna gata vid havet var länge en viktig tilläggsplats för färjor från Danmark. När resenärer kom med färjor och ångbåtar från kontinenten klev de av här eller i frihamnen, vilket är området strax norr om den inre hamnen. Den här resursen handlar om tre av de människor som genom åren stigit ner från landgången. De kom till Sverige för att få hjälp att rädda sig själva och sina familjer undan nazisternas förföljelser men avvisades. Samtliga dödades av nazisterna under Förintelsen.
Lärarhandledning inför besök på Judiskt kunskapscentrum
Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga tar emot bokade besök till både visningar och workshops med syftet att öka kunskapen om judisk kultur och historia, judiskt liv samt att motverka antisemitism. Utställning är integrerad i synagogans olika rum och omfattar en mängd olika saker som judiska traditioner, identitet, kultur, språk, församlingens historia och Förintelsen och antisemitism.
Många fler resurser kring Förintelsen finner du på Malmö delars framsida samt om du söker på “Förintelsen” eller “Förintelsens minnesdag”.
Tack till er alla för ert fina arbete ute i stadens skolor!