Kollage, ena bilden en glad man och den andra mannen ett bord med stolar runt och bokhyllor i bibliotek.
Felix Sjögren och Nydalas skolbibliotek. Fotokollage: Izabella Thedin Tirbal och Felix Sjögren

Nya samarbeten på gång för Årets skolbibliotek

Nyligen korades Nydalaskolan till årets skolbibliotek. Pedagog Malmö ringde upp skolbibliotekarien Felix Sjögren för en pratstund. 

– Hej och stort grattis! Har ni hunnit fira något än? 
Ja, det har varit ett pågående firande sedan vi fick beskedet. Förra veckan hade vi glass, musik och tal ute på skolgården för alla elever. Jag hade nog underskattat hur glada eleverna faktiskt skulle bli över det här. De har pratat mycket om det.

– Vad säger eleverna då? 
VAAA ÄR VI ÅRETS SKOLBIBLIOTEK, ropar dem glatt och jag ropar tillbaka: JAAA DET ÄR VI!

– 2022 fick ni hedersomnämnande vid prisutdelningen av årets skolbibliotek och i år tog ni hem titeln årets skolbibliotek. Berätta vad var det som hände där mellan 2022 och 2024? 
Så här i efterhand kan man ju fundera kring att vi ens sökte in 2022, jag var fortfarande väldigt ny på skolan. Men då tyckte jag det var rimligt och jag sökte främst in på alla visioner som vi hade för skolbiblioteket. Nationella skolbiblioteksgruppen såg vart vi var på väg då och idag har vi helt enkelt tagit oss dit vi ville.

– Hur tror du Nydalas elever skulle beskriva sitt skolbibliotek?  
Ganska roligt, att det alltid händer något där men att skolbibliotekarien är ganska sträng, haha. Men en sträng bibliotekarie är nog också det som krävs för att det ska kunna vara så.

– Ni har redan tagit flera stora steg framåt, bland annat genom er litteraturfestival som riktade sig till både elever och vårdnadshavare. Vad drömmer du om i framtiden för skolbibliotekets räkning? 
Kortsiktigt så planerar vi för en ny litteraturfestival i februari 2025 och att återanvända konceptet. Men den här gången kommer vi dessutom att samordna den med vårt närmsta folkbibliotek Lindängenbiblioteket. Så vissa delar av festivalen kommer vara där på kvällstid för att skapa förutsättningar för vårdnadshavare att bygga band till folkbiblioteket. Jag tror det kan bli jättebra.