Nu laddar “Malmö delar” för Läslovet!

alt=””
Läslovet närmar sig och “Malmö delar” har fokus på läslust! De närmaste veckorna hittar du tips på hur du kan väcka läslusten i klassrummet, strategier för att stärka elevernas läsförmåga och kreativa aktiviteter som gör läsningen roligare. Dessutom delar vi med oss av boktips som passar olika åldrar och intressen, för att hjälpa dina elever att hitta rätt bok under lovet.

Väck läslusten – tio kreativa sätt att väcka läslust och redovisa böcker!

Att fånga elevers intresse för läsning kan vara en utmaning, men med lite kreativitet kan man öppna dörrarna till läslust och nyfikenhet. I den här resursen får du ta del av tio inspirerande och engagerande sätt att väcka läslusten hos dina elever – och dessutom tio kreativa metoder för att redovisa läsupplevelser på ett sätt som fördjupar förståelsen och låter fantasin flöda. Oavsett om du vill uppmuntra till läsning i klassrummet eller ge nya idéer för bokpresentationer finner du tips för en lustfylld läsning.

Boktips inför läslovet – grundskolan

Läslovet nalkas. I den här resurser delar både skolbibliotekarier och skolbiblioteksansvariga i Malmö med sig av läsvärda böcker. Ett riktigt smörgåsbord! 

Läslov och läslovsbingo!

Passa på att spela läslovsbingo under läslovet! Bingobricka hittar du här tillsammans med en lista med spännande och lite läskiga lästips inför lovet. Lästipsen sträcker sig från ”bilderbok”, ”börja läsa” till boktips för elever i åldrarna ”6 till 12 år”. 

Hjärnan och lässtrategier

Det huvudsakliga syftet med det här materialet är att synliggöra och diskutera läsandet och framför allt lärandet med eleverna så att de medvetet kan välja kloka lärstrategier och tillsammans med läraren få tillgång till det framgångsrika metaspråket som krävs för att kunna resonera om hur man både läser och lär. Så passa på att koppla ihop diskussioner om läsande med samtal om hjärnan och lärande. Titta på filmklipp om hjärnan och läsning och träna på strategierna tillsammans!

Vi fyller på framsidan med nya tips om läsning under veckorna som kommer. Du hittar många resurser om du söker i rutan. Nu laddar vi för läsmys!

 

Annika och Lena / Redaktörer på Malmö delar