Ett arkiv är fler än fyra elefanter

Klocka på tv där det står Sveriges radio television.
I en enkät om strömmande media i Malmö stads skolor som Centrum för Pedagogisk Inspiration hade ute bland lärare och skolbibliotekarier under november-december 2012 efterlystes bland annat förslag på ämnen, program, filmer och serier till eventuellt nyinköp.

Bland dessa fritextsvar nämndes SVTs Fem myror är fler än fyra elefanter specifikt ett flertal gånger. Serien hade återfunnits på SVTPlay sedan en tid tillbaka, men i samband med att dessa tidsbegränsade avsnitt nu skulle börja tas bort från SVTPlay, fattade filmgruppen på CPI beslut om att köpa streamingrättigheter för programmen, som sedan tidigare är med i distributören FilmCentrums utbud. Sedan hände det någonting oväntat…

Klocka på tv där det står Sveriges radio television.

 

Öppet arkiv

I veckan som gått kom SVTs nylansering av sin webbaserade satsning Öppet arkiv, som numera får en egen domän, www.oppetarkiv.se  Sedan 16 april har ”cirka 200 olika programtitlar, ett stort antal episoder och runt 500 härliga timmar” funnits tillgängliga där enligt sajtens egen blogg. Målet hos SVT är att fylla på med c:a 50 timmars nytt material varje månad – och man siktar på att så småningom lägga ut mer än 10.000 timmars programinnehåll.

Som SVT själv beskriver det, handlar det om ”en skattkista fylld av dramaserier, barn- och underhållningsprogram, dokumentärer och program inom fakta, sport och kultur.” Fem myror… är en av de serier som kommer med i första lasset. Det var en riktigt bra nyhet – och ett exempel på riktigt bra tajming också, med tanke på CPIs begränsade budget för inköp av strömmande media. För ja, det är fritt fram att använda arkivets program i undervisningen!

Kulturarv och webbresurs

Faktum är att en hel rad svenska TV-klassiker finns nu tillgängliga för alla – inklusive skolan – via sajten. SVT tar public service uppdraget steget vidare genom att på det här sättet skapa en betydelsefull webbresurs för skolan – och för allmänbildningen – i samma andetag som bolaget släpper fritt stora delar av Sveriges gemensamma kulturarv.