När samhället sviker

Hand håller i axel.

1968 frågade Hasse Alfredson och Tage Danielsson “Va i helvete har dom för sig inne i banken efter 3?”. Den här veckan ställer jag en liknande fråga till Göta Hovrätt.
– Va i helvete har Göta hovrätt för sig på sociala medier?
Bakgrunden till min fråga är hovrättsdomen, där det uttalat står att det

blivit allt mer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor

En ung flicka blev smygfilmad av sin dåvarande pojkvän när hon hade sex med honom. Filmen lades ut på olika webbplatser. Detta resulterade i att tingsrätten dömde honom för grovt förtal och att betala ett skadestånd på totalt 130 000 kr. Hovrätten sänkte förra veckan detta belopp till 25 000 kr. Efter att ha läst ett förtydligande pressmeddelande från hovrätten kan jag fortfarande inte påstå att jag förstår varför. Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem har t o m kallat domen förlegad.

Gammal bild på Göta hovrätt.

 

Personligen blir jag upprörd när jag läser den här sortens nyheter, och efter att ha följt nyheten de senaste dagarna är jag tacksam över att jag inte är ensam med hur jag känner. Mårten Schultz som är professor i civilrätt har skrivit en bra sammanfattning om den här nyheten på Juridikbloggen.

Vill man dra den här händelsen till sin spets kan man kalla det ett statssanktionerat svek. En viktig roll för skolan är att vara en plats där elever förbereds på att bli fullvärdiga samhällsmedborgare. De ska ha all den kunskap och förtrogenhet som krävs för att klara sig på egen hand. De får bl a lära sig hur vårt rättssystem fungerar. Här kan man då fråga sig om den utbildningen nu blir urholkad eftersom den verklighetsförankring som kan förväntas av en rättsinstans nu lyser med sin frånvaro. Om nu hovrättsråden i Jönköping publicerar sina egna sexfilmer på olika webbplatser så är jag villig att ta tillbaka vad jag skrivit.

Samtidigt handlar det ännu en gång om att en ung tjej blivit utsatt för kränkande behandling och jag kan inte riktigt bli kvitt känslan av att jämställdhetsarbetet i Sverige inte riktigt rör sig framåt med den hastighet man kan önska. Förväntar sig samhället att kvinnor ska acceptera att bli utsatta för den här sortens behandling? Detta leder in oss på veckans filmtips som kan användas som utgångspunkt i arbetet med genus och hur vi förhåller oss till varandra. Har olika människor olika värde? Och eftersom det inte ens finns någon samsyn i vårt rättssystem kan det säkert bli många olika svar på den frågan.

Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Vimeo. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.

Mer information