Magisk bildberättelse som skapar wow-upplevelse i vintermörkret

Tecknad snögubbe håller pojke i hand.
Snögubben (Swedish Film)
”Det snöar – och pojken James bygger en jättestor snögubbe ute i trädgården. När han går och lägger sig på kvällen samma dag är han så uppspelt av den stora snögubben att han har svårt att somna. När han mitt i natten smyger ut på gården ser James att snögubben lever!”

Snögubben som strömmande media

Den brittiske författaren och illustratören Raymond Briggs prisbelönade bilderbok The Snowman (’Snögubben’) publicerades 1978. Den blev förlaga för en animerad kortfilm med samma titel redan 1982 och blev oscarsnominerad kort därefter. Lagom till jul återfinns filmen numera bland årets nyinköpta titlar som strömmande media för Malmö stads skolor.

Film utan tal

Liksom originalboken – som består enbart av bilder utan någon text – är (original)filmen helt utan tal. Detta med undantag för en magisk scen där den specialskrivna låten ’Walking in the Air’ spelas upp medan pojken James och snögubben flyger upp bland molnen tillsammans. Den bearbetade versionen på filmen som nu finns tillgänglig för Malmöskolorna innehåller även en inledningsscen där jultomten (här dubbad till svenska) kort introducerar berättelsen. På gott och ont sätta detta en sorts tydlig ”julstämpel” på en historia som ursprungligen egentligen saknade direkt julkoppling.

Skapa en wow-upplevelse!

De tecknade bilderna, vars stil är direkt hämtad från boken, lever liksom ett eget liv – och filmen är som gjord för att dra nytta av att ses stort via videoprojektor. Bra tips för hur man kan förbereda inför en visning för barn för att förvandla ett roligt tidsfördriv till en wow-upplevelse hittar man i FilmCentrums skrift Minibio. Där hittar man även konkreta förslag på en rad aktiviteter som kan passa in efter att en barngrupp har tittat på filmen tillsammans.

Folder från Minibio.
Minibio (FilmCentrum)

Snögubben
originaltitel: The Snowman / regi: Dianne Jackson / animation / Storbritannien / 1982 / tal på svenska, otextad / 26 min / Swedish Film
Strömmande media / VS0102
http://selma.pedc.se/record=b1246448~S20*swe

Text: Chris Munsey, red. Pedagog Malmö
Bilder: Swedish Film, FilmCentrum