Pinterest – följ, dela och bli inspirerad

alt=””
Pinterests logotype - ett snirkligt p i rund cirkel.
Pinterest - följ, dela och bli inspirerad

Vad är Pinterest?

Man skulle kunna säga att Pinterest är en digital anslagstavla där man enkelt kan spara och organisera bilder och videos från webben och presentera dem på ett attraktivt sätt. Den egna anslagstavlan kan sedan delas upp i mindre anslagstavlor för att hålla ordning när innehållet växer. Man kan välja att ha sina anslagstavlor privata eller delade, men som oftast när det gäller sociala tjänster är det först när man delar som den fulla potentialen kommer fram. Det finns också möjlighet att dela med sig till andra sociala tjänster som Twitter och Facebook.

Så funkar det

Efter att ha registrerat sig på Pinterest webbplats eller via mobilappen som finns till iPhone så kan man surfa runt under ämneskategorierna och se vad andra har lagt ut. När man gillar något kan man antingen trycka ”Like” för att visa sin uppskattning eller på ”Repin” för att lägga till samma sak till någon av sina egna anslagstavlor. Man skulle kunna säga att ”Repin” är motsvarigheten till Twitters ”retweet”. Naturligtvis kan man också kommentera saker man hittar. Om man upptäcker att någon lägger upp många intressanta saker kan man välja att följa personen eller bara någon av dennes anslagstavlor.

Växer så det knakar

Trots att tjänsten enligt många bedömare är den snabbast växande på Internet just nu var jag själv ganska ljummet intresserad till att början med. Jag använder redan Instapaper och Pinboard för att spara och dela intressanta artiklar och webbplatser, för bilder använder jag Flickr och Instagram. Men efter att ha testat Pinterest ett tag tycker jag att den kompletterar de andra tjänsterna på ett mycket bra sätt. Visserligen får man ge tjänsten lite mer tid för att förstå den men när man kommer över tröskeln är det lätt att bli smått beroende.

Vad är nyttan för mig som pedagog då?

Under kategorin ”Education” i Pinterest finns det en uppsjö av intressanta pedagogiska tips och inspiration. Leta upp andra pedagoger och inspireras av kreativa, spännande och ibland tokiga idéer. Du kommer att bli förvånad hur mycket det finns!

Ett annat användningsområde är att man även kan samarbeta kring anslagstavlor. Man skulle alltså kunna använda Pinterest som digital anslagstavla där man kan samla allt kring t.ex. ett grupparbete, snyggt presenterat och lätt åtkomligt oavsätt var man är.

Detta var bara några exempel på användningsområden. Har du testat Pinterest och har fler idéer på pedagogiska användningsområden får du gärna dela med dig nedan.