Matematik, motivation och stödmaterial!
Våren står för dörren – vill ni med ut?
Tio lärare som redan är nyfikna kom till Terrasserna i Lindängelund häromdagen, för att få en introduktion till potatisodling, och för att bekanta sig med området. Vissa delar av odlingsarbetet går fort – till exempel att sätta potatis, och då kan det vara bra att ha förberett sig på vad man mer kan använda området till. Här finns ett mindre skogsparti som kallas ”Barnens skog” och ett annat som heter Mullbärsbacken, som kan utforskas. Småkryp, fåglar, växter – snart är där fullt av liv. Inte fel att också kunna bygga koja och ha tillgång till fri lek. Lärarna fick också tips om att eleverna kan dekorera stängslet vid entrén med olika slags material. Så när barnen kommer på sitt andra besök är entrén helt annorlunda – med deras hjälp.
Gatukontoret och Jobb Malmö hade sett till att odlingsbäddarna låg klara i prydliga rader, och att det fanns skyltar med skola och klass – det blev alla glada åt att se. Tack för det! Alla lärare hjälptes åt när det gällde pusslet med tider – vem kommer när? Vi kan bara ta emot en klass per halvdag på området. Det lyckades – tack vare god samarbetsvilja fick alla tider för tre besök – för att sätta potatis, rensa ogräs och så det sista besöket, efter sommarlovet, för att skörda och helst också tillaga sina potatisar.
Vill du odla med din klass på skolgården (i pallkrage) så kanske du har glädje av vår beskrivning med tillhörande film.
Vi har en ny aktivitet i Det utvidgade klassrummet på en ny pedagogisk arena – ja, ny och ny , ”arenan” går under namnet Gamla Begravningplatsen, har gravar från 1820-talet och finns vid Gustav Adolfs torg. Syftet med denna aktivitet är att elever ska arbeta med språk i en annorlunda och spännande miljö och samtidigt lära mer om samhället förr i tiden. Självklart finns förslag på vad man kan göra före upplevelsen, under upplevelsen och efter. Läs mer om idén kring Gamla begravningsplatsen här.
Nyfiken på att veta mer om modellen upplevelsebaserat lärande och pedagogiska arenor? Den 5 maj blir det ett evenemang av Pedagogisk Inspiration, då du kan få veta mer om Holmaskolans erfarenheter av att arbeta med denna modell, och om de aktiviteter vi utformat i vårt samarbete över förvalntningsgränser. Plats: Kommendanthuset, Malmö Museer. tid kl 13-15. Mer information kommer – fast intressenanmälan tar jag gärna emot redan nu: marianne.bomgren@malmo.se