Matematik, motivation och stödmaterial!
Programmering som resurs och kurs
Turtle är en populär modul i Python som möjliggör grundläggande programmering av grafik. Den kan användas för att bekanta sig med egenskaper för geometriska objekt och den fungerar som en introduktion till sekventiell programmering. Förutom att resursen på Malmö delar hjälper dig att komma igång får du även med dig funktioner för att bland annat byta färg, flytta och vrida sköldpaddan.
Bakom resursen ligger Linus Schrab som är utbildad gymnasielärare i matematik och datavetenskap. Han har bland annat jobbat på gymnasiets teknikprogram med inriktning spelutveckling. Idag jobbar han på grundskoleförvaltningens utvecklingsavdelning med fokus på matematik och programmering och medverkar bland annat i ett samarbete med Mathivation.
Kommande kurs i programmering
Den 12 september drar Linus igång kursen Programmering i Python 3 och Google Colab. Under fyra tillfällen får kursdeltagarna jobba med programmeringens grundpelare Sekvens, Alternativ, Repetition och Abstraktion, SARA. Teori varvas med övningar och praktiska exempel.
Att programmering skrevs in i läroplanen 2018 innebär att alla ska lära sig programmering i grundskolan. Linus som har erfarenhet av att undervisa i programmering berättar:
– Jag tror att utmaningen för lärare som undervisar i programmering inom matematik och teknik kan uppleva svårigheter att göra programmeringen meningsfull och berikande för undervisningen. Det är något nytt som kommit in i kursplanerna och det kommer nog att ta lite tid innan vi hittar formen.
Förhoppningsvis kommer så väl resursen på Malmö delar som kursen i programmering att hjälpa lärare framåt. Förhoppningsvis kommer de också att få känna på det där som Linus tycker är så lockande med programmering “Att klura på en utmaning för att nå känslan när det lossnar. Helt plötsligt känns det omöjliga enkelt.”
Vi på Malmö delar tackar för att Linus har delat med sig! Vi hoppas på att fler lärare vill dela med sig av resurser om programmering. Linus själv önskar att Magnus Dahlström (mattemagnus.se), hade delat med sig ännu mer av sitt spännande arbete. Vi på Malmö delar tackar för tipset!