Med världen som klassrum

alt=””
Adriana Sturesson undervisar på Söderkulla.
För nio år sen disputerade hon med en avhandling om projektbaserat lärande i språkundervisning på Universidad Panamericana i Mexico City.

År 2018 vann hennes IKT-projekt Trelleburgo.se två utmärkelser. I mitten av maj fick hon svenska eTwinnings priset av Universitets- och Högskolerådet.

Malmö delar är mycket tacksam över att Adriana Sturesson har delat flera spännande resurser på sajten.

Spanska på Malmö delar

När Corona knackade på dörren var Adriana snabb med att dela material som både passar bra för distansundervisning och för klassrummet.

– Sharing is caring, menar Adriana. När vi delar med oss av vårt material berikar vi alla. Det finns något som jag kallar för ”ebb och flod”. Som lärare kan vi inte alltid vara på topp och skapa superprojekt och de bästa övningarna. Men när vi arbetar i team kan vi berika varandras pedagogiska repertoarer.

Adrianas resurs Orientering i Madrid tar eleverna ut på en digital resa i världen och uppgiften speglar Adrianas vilja att förlänga klassrummet och förena språk, kultur och digital teknik.

– Spanska är ett världsspråk som talas i många olika länder i världen och tack vare det kan man öppna klassrummet till så många olika kulturer. I den svenska kursplanen står det ju att “Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära”. Utan språk får vi ingen kunskap i något ämne, säger Adriana. 

När Adriana flyttade till Sverige för 20 år sedan visade det första lärarjobbet hur språk och lärande hänger ihop. 

– Jag undervisade en fantastisk grupp entusiastiska elever som ville lära sig spanska, så jag lärde dem språket och de lärde mig svenska. Det blev ett perfekt utbyte, säger hon. 

En global värld och eTwinning

Att världen är en del av Adrianas klassrum och arbetsplats är uppenbart. De senaste åren har hon arbetat mycket med internationella projekt och eTwinning. Att vinna e-Twinningpriset gav så klart motivation att fortsätta arbeta med världsvida projekt även i framtiden.

– Jag har samarbetat med lärare och elever från Italien, Frankrike och Tyskland. Jag gillar att öppna mitt klassrum till världen och vet att det ger mina elever nya perspektiv, motivation och mycket kunskap. 

Passa på att lära dig mer om ett Latinamerikanskt land, eller besöka samma kontinent för att lära dig om mänskliga rättigheter. Eller varför inte göra 45 miniuppgifter för att träna på spanska. Besök Malmö delar!  

Tycker du också att “sharing is caring” – kontakta oss på Malmö delar!

 Annika Nilsson och Lena Winqvist

Två tecknade ansikten i en cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.