Matematik, motivation och stödmaterial!
Det snackas om – vecka 42
Swoosh sa det så har nästan hela veckan gått och det är fredag igen. Dags att titta närmare på några av de förskole- och skolnyheter som har publicerats i veckan.
Antal elever som driver UF-företag skiljer sig mycket beroende på vilket gymnasieprogram eleven går. Till exempel är det väldigt få på vård- och omsorgsprogrammet som driver UF-företag medan nästan alla gör det på handels- och administrationsprogrammet.
Nya kursplaner för specialskola och grundsärskola
I veckan har förslagen till nya kursplaner för grundsärskolan och specialskolan skickats in. Bland annat ser man att undervsiningen kommer att bli mer likvärdig. Detta genom att det inte ska finnas omotiverade skillnader mellan grundsärskolans och grundskolans kursplaner. Något som också kommer att underlätta för lärarna när det gäller att planera och bedöma tillsammans.
– Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Det är viktigt att kursplanerna i grundsärskolan och specialskolan stödjer detta på ett bättre sätt än i dag. Ändringarna vi föreslår ska ge lärarna större möjligheter att göra individuella anpassningar, säger Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket
Insatser mot kriminalitet redan i förskolan
Polisen menar att utvecklingen av våldsbrottsligheten i Sverige är väldigt allvarlig. En del av lösningen kan vara att, redan i förskolan göra insatser för att minska gängens tillväxt, menar Michael Tärnfalk, universitetslektor i socialt arbete med inriktning på ungdomar och barn i kriminalitet till Sveriges Radio. Uttalandet bygger han på forskning från USA och Kanada.
— Dessa barn skiljer ut sig ganska tidigt. Vi har ju upptäckt de här barnen, men vi har inte metoderna att göra nånting verkligt åt det. Under tiden spinner dessa saker vidare i samhällsutvecklingen, säger han till Sveriges Radio.
Klädrekommendationer i skolan
Under veckan som har gått har en diskussion om klädrekommendationer blossat upp. Det hela började med att Jensen grundskola i Göteborg skickade ut ett brev där eleverna uppmanades att inte bära kläder som associeras till machokultur, utanförskap och kriminalitet. Brevet fick stor uppmärksamhet och kritiserades hårt. Ledningen på Jensen sa att brevet var ”klumpigt formulerat”. Men skolan har vissa rekommendationer kring klädsel.
SVT Nyheter Skåne rapporterar att inom kort kommer Jensen Education i Malmö att presentera ett styrdokument för hur elever bör vara klädda när de vistas på skolan.
– Vi har en paroll ”träning för verkligheten”, där det handlar om att träna eleverna för att lyckas i framtida studier och yrkesliv. Och då är kläderna en del i det, säger Mats Rosén som är skolchef på Jensen Education, till SVT Nyheter Skåne.
Vad ska man välja?
Hur hittar man som förskollärare och lärare rätt i den djungel av digitala verktyg som finns? I denna artikel får du tio tips på vad som är bra att tänka på.
Zafar avstängd från jobb och uppdrag
Efter att ha uttalat sig nedsättande om judar och homosexuella på nätet under pseudonym har Hamid Zafar, känd som Rektor Hamid fått lämna sin tjänst som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Han har också blivit petad från sitt uppdrag som oberoende expert i Moderaternas integrationskommission och SVT väljer att stoppa de program av På spåret där han medverkar. Själv säger han till SVT att han är djupt ångerfull och att han ”rycktes med”.
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!