Hela Malmö läser – Inspiration och tips
Bananskalet visade vägen till bästa yrket
Miguel Gabard har undervisat i svenska för invandrare (sfi) i tio år. Han är själv född och uppväxt i Uruguays huvudstad Montevideo. När han var bara 16 år flydde han, utan sina föräldrar, undan militärjuntan till grannlandet Argentina.
– Sedan blev det ett väldigt gott samarbete mellan de två diktaturerna så jag fick sticka därifrån också. Argentina sa nej till fortsatt boende där, säger Miguel.
Med hjälp av Röda Korset tog han sig som 21-åring till Sverige tillsammans med sin dåvarande fru och deras lilla dotter.
– Det var väldigt annorlunda att komma till Sverige och jag var supernyfiken.
Många olika yrken
Miguel kom att jobba som både bilmekaniker och grafisk formgivare innan han blev lärare. Beslutet att satsa på läraryrket fattade Miguel då han jobbade på ett privat tryckeri som servade Ekonomihögskolan i Lund. Framtiden för tryckeriet var osäker och han behövde skaffa en ny karriär.
– Jag började läsa lite extra på kvällarna. Jag kunde bra svenska och hade redan läst lite på universitetet.
Miguel slutade på tryckeriet och började parallellt med studierna att undervisa på Folkuniversitetet i Malmö.
2014 blev han legitimerad lärare i svenska och svenska som andra språk. Han hade då redan stor erfarenhet av lärarjobbet genom olika vikariat och inhopp.
Inte förvånad över fusket
När han började jobba på Komvux Södervärn för tre år sedan kom han närmast från Startskolan i kvarteret Margareta. Han hade tidigare även jobbat hos privata utbildningsföretag som Astar och Hermods. Just de två företagen ertappades i våras med att ha fuskat med redovisningen av antalet behöriga lärare till kommunen, vilket senare ledde till att gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott beslöt att inte göra någon ny upphandling av sfi. Miguel Gabard säger att han inte alls är förvånad över avslöjandena om fusket, något som han även skrev en debattartikel om i Edico nummer 3 i år.
– Det finns en girighet i dessa enheter. Är de privata så är de till för att tjäna pengar. När det gäller skolor och utbildning ska det inte vara några privata överhuvudtaget. Det är min mening.
Fackligt aktiv
Att ingen ny sfi-upphandling gjordes har lett till ett hårt tryck med nya elever på Komvux Södervärn. Miguel är fackligt engagerad i Lärarförbundet och har haft mycket att stå i under året i egenskap av lokalt ombud och skyddsombud.
– Det har varit kämpigt. Det är mycket som har förändrats, inte bara antalet elever. Vi har fått in en massa nya arbetskamrater i verksamhetsövergångarna. Det har varit väldigt mycket karusell med personalomflyttningar. Men det har sköts väldigt bra. Det är skönt att tänka att vi nu är Sveriges största sfi-skola.
Ur ett medarbetarperspektiv ser han emellertid både för- och nackdelar med att jobba på en stor kommunal enhet jämfört med hos privata aktörer med mindre enheter.
– Det kan vara lättare att jobba på mindre enheter naturligtvis. En nackdel är att det finns väldigt många olika rektorer här. Det blir en mycket komplex organisation som är svår att leda helt enkelt. Men man har samtidigt större möjligheter att utvecklas här eftersom man har flera kunniga kamrater som man hjälps åt med.
Miguel ägnar 25 procent av arbetstiden åt den fackliga verksamheten. Han älskar jobbet som lärare och värnar starkt om det.
– Så länge jag ser att det inte blir lidande så fortsätter jag med det fackliga. Jag vill vara i klassrummet. Det är mitt jobb.
Text: Jonas Andersson, redaktör för Edico där intervju först publicerades.