Man håller barn i handen.

Barnens trädgård i Pildammsparken

Skylt för Barnens trädgård.

Under två försommardagar varje år får barn i Malmö skapa sin egen trädgård i Pildammsparken, i närheten av Drottning Silvias Rosenträdgård och Margaretapaviljongen. 

Nyplanterade plantor i rabatt.
Alla barn får plantera varsin planta.

Tanken med Barnens trädgård är, utöver att barnen aktivt ska delta till förskönandet av stadsmiljön, även att sprida kunskap om blommornas betydelse för stadsmiljön.

Under planteringsdagarna fylls Barnens trädgård med mängder av blommor. Alla barn får plantera varsin planta och så bjuds det in till sång, skratt och spännande aktiviteter.

Barnens trädgård 2012 

Det är maj och trädgården har fyllts av ivriga barn i reflexvästar, de flesta av dem från Malmös förskolor. Bus, skratt och nyfikna frågor ljuder över gräsmattorna.

Man håller barn i handen.
Repet – en sinnesövning som kräver mod.

Det är ett uppskattat arrangemang och många förskolor besöker planteringsdagarna varje år.

När barnen kommer in i trädgården får de varsin planta att sätta i jorden. Sedan spelar, sjunger, skojar och busar Marie Öhrn, Kajsa Englund och Thor Ahlgren. Parallellt får barnen tillsammans med pedagogerna även medverka i spännande aktiviteter.

Aktiviteterna består av fyra stationer och arrangeras av Malmö Naturskola tillsammans med elever från språkintroduktionsklasser på Frans Suell och Jörgens Kocks gymnasium.

Repet – Sinnesövning

Ett rep är uppspänt mellan träd, över varierande mark, små buskar och pinnar. Barnen får följa repet med en hand, med förbundna ögon och använder känsel och hörsel för att ta sig fram. Alla som går längs repet får även en ledsagare att hålla i handen och kanske är det just detta, att hålla en stor tonåring i handen, som kräver det allra största modet?

Tre förskolebarn balanserar på stock.
Att ta sig genom hinderbanan är inte enkelt.

Vedträn gestaltar

Två filtar har bretts ut på marken och på dem har det lagts mängder med vedträn. Barnen får uppgiften att gemensamt bygga ett djur av vedträna.

Hinderbana

Malmö Naturskola har byggt en hinderbana av stubbar och stockar. Barnen balanserar och tar sig igenom banan med eller utan ledsagare. Detta är en av de mest populära stationerna. Ivern lyser om barnen och så fort de tagit sig igenom banan ställer de sig i kö för att få prova på den minst en gång till.

Småkryp i myllan

Barnen letar efter småkryp på marken, under stenar och vid rötter. Sedan samlar de krypen i burkar och tittar på dem i luppar. På en plansch som ligger utlagd på marken finns det bilder som hjälper barnen att ta reda på vad det är för småkryp de har hittat i parken.

Barnens Trädgård arrangeras av gatukontoret i Malmö i samarbete med Kommunteknik och Malmö Naturskola.

Text: Ina Alm & Sara Arildsson
Foto: Gustavo Nazar & Sara Arildsson