Här är hela listan över nominerade till Malmö pedagogpris 2024!
Han grundade skola för romer
– Då ska mina barnbarn vara lika mycket värda som alla andra i skolan.
Djura ”Buffa” Ivanov har länge engagerat sig för romernas ställning i samhället. På senare år har han till exempel deltagit som sakkunnig i kommissionen mot antiziganism. För 20 år sedan drog han tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan i gång Iris-skolan, en satsning på vuxenutbildning för romer. Djura var engagerad i det romska föreningslivet och hade kontakt med Malmöpolitiker som trodde på satsningen.
Iris-skolan öppnade i januari 1998. Till en början huserade skolan i en källarlokal i Rosengård. Först var romerna skeptiska.
– De hade gått så många ”kaffeprojekt” som inte hade lett någonstans.
Men snabbt insåg många att Iris-skolan var en seriös utbildningssatsning.
– Det blev 300 personer i kö.
Kom in under Komvux
För att kunna ta emot fler elever flyttade Iris-skolan andra terminen till sina nuvarande lokaler på Annelundsgatan. Senare gick skolan först över till ABF för att sedan hamna i kommunal regi under Komvux Södervärn. I dag går 63 elever på Iris-skolan som erbjuder svenska för invandrare (sfi) och grundläggande vuxenutbildning. Dessutom undervisas eleverna i romsk historia och samhällskunskap Djura har titeln instruktör på Iris-skolan. Han sitter med på lektionerna och hjälper bland annat till med översättning mellan svenska och romani när det är något som eleverna inte förstår.
– Många undrar varför romerna har sin egen skola. Men jag tycker att det är positiv segregation på grund av att folket känner sig hemma här och inte diskriminerade. Vi romer är på många ställen diskriminerade.
Blev diskriminerad
Djura är född i Serbien men växte upp i Italien. Smeknamnet ”Buffa” fick han av sin farfar.
Han tyckte om att gå i skolan när han var liten.
– Om vi inte hade flyttat runt hade jag kanske varit högutbildad i dag.
Djura kom till Sverige när han var 27 år gammal. Efter att ha tagit sig igenom sfi ville han börja studera på folkhögskola men fick själv uppleva diskriminering.
– Jag skrev ett prov och blev godkänd. Men när jag kom till folkhögskolan och de såg att jag var rom sa de att det inte fanns plats för sådana som mig.
Han säger att detta fick honom att känna att romerna behövde en egen skola.
Hoppas att skolan inte ska behövas
Men i dag hoppas Djura att det ska komma en dag när Iris-skolan inte längre behövs, en dag då romerna inte längre utsätts för diskriminering.
– Min dotter har utbildat sig till makeup-artist. Hennes vänner i skolan har sett henne som alla andra. Det är positivt. Det är dit jag vill komma med vårt folk.
Djuras engagemang för romerna har gett honom en kort pratstund med påve Franciskus. Detta skedde i samband med att påven 2015 höll audiens för 7 000 romer från hela världen. Djura ingick i den svenska delegationen.
– Jag är inte katolik men jag tror på Jesus och på Gud. Jag presenterade en del om skolan för påven. Vi hade inte tid att prata så mycket men han var jätteglad för att jag kunde italienska.
Djura har en positiv bild av Franciskus och berättar om att påven vid audiensen indirekt bad om ursäkt för det förtryck som katolska kyrkan utsatt romerna för genom åren.
– Han sa att ni är inte saker som man stoppar i kyrkohörnen och som man glömmer bort och låter ruttna där. Ni är hjärtat i kyrkan. Det var fantastiska ord, säger Djura.
Text: Jonas Andersson, redaktör för Edico, där artikeln först publicerades
Foto: Freddy Billqvist