Ett träd som står på en bok och i boken står det 'AI in education'.
En AI-genererad bild med hjälp av programmet Copilot.

Hjälp eller hinder? AI:s roll i att stötta elever

Hur fungerar AI som hjälpmedel i skolan? En forskningsstudie från Lunds universitet visar bland annat att AI kan vara till hjälp för elever med koncentrationssvårigheter. Samtidigt finns det flera överväganden som behöver göras i användningen av sådana verktyg. Tidningen Edico fick en pratstund med Johan Klarin, en av forskarna bakom studien, och Philip Sandmark Dante, förstelärare på Malmö Borgarskola, för att höra deras perspektiv.

Idén till forskningsstudien fick Johan Klarin när han skulle skriva sitt examensarbete på psykologprogrammet. I sin efterforskning av olika ämnen hamnade han slutligen på ett forum för personer med ADHD som beskrev att AI var till stor hjälp för dem i vardagen.

− Då blev jag intresserad av själva användningen bland personer som har den typen av problematik med uppmärksamhet, koncentration och rastlöshet.

”AI till hjälp med att slutföra uppgifter”

I samma veva talade han med Daiva Daukantaitė och Eva Hoff, forskare vid psykologiska institutionen vid Lunds universitet samt medförfattare till studien, som arbetade med ett projekt om skolan. Det tedde sig därför naturligt att föra in hans idéer och tankar i projektet, särskilt med tanke på att ChatGPT precis hade lanserats. Studien grundar sig i en enkät som skickats ut till 385 högstadieelever och 359 gymnasieelever.

−     Det som sticker ut mest är att elever med kognitiva problem tyckte att AI-verktyg var mest hjälpsamma för att slutföra uppgifter. Innebär det att man går från punkt A till B utan att anstränga sig? Eller är det till faktisk hjälp och gör att man undviker prokrastinering? Här är forskningen inte så tydlig än, eftersom det är ett nytt fält.

Johan Klarin, Lunds universitet, och Philip Sandmark Dante, förstelärare på Malmö Borgarskola. Foto: Lunds universitet och Camilo Pozo Jelves

”Både för- och nackdelar med AI i skolan”

Philip Sandmark Dante menar att det finns både för- och nackdelar med implementeringen av AI i skolan. En av fördelarna han lyfter fram är att verktygen, när de används på rätt sätt, eventuellt kan öka elevernas känsla av självständighet och självkänsla.

− Som lärare i klassrummet är jag en initierande part, men vid användning av AI-modeller så är ju eleven den initierande parten. Det måste finnas ett genuint intresse för dem att lära sig för att de ska kunna dra nytta av den hjälp som AI kan ge dem. För elever som har motivation att uppsöka information kan detta kanske leda till en känsla av att man klarar sig på egen hand.

Philip Sandmark Dante betonar att kompetensen hos AI-modeller är hög, särskilt om man vet hur man ska instruera eller fråga modellen, och att examination behöver ske på plats när kunskaper verkligen ska utvärderas. Han förklarar även att kunskapen behöver säkerställas när eleverna använder sig av AI.

− Du kan inte bara ta ett svar från AI, utan du måste förstå det du har lärt dig på djupet.

”Största risken med AI”

Vidare menar Johan Klarin att den största risken med användning av AI är att det kritiska tänkandet inte utvecklas. Han poängterar att Skolverket avråder från en oreflekterad användning och att grunden till mycket av inlärningen handlar om att anstränga sig. Använder man en produkt som hjälper en att ta genvägar kan det hindra inlärningen.

− Många av de kognitiva processerna utvecklas på ett naturligt sätt under skolåren, speciellt i grundskolan. Utvecklar man då inte det kritiska tänkandet kan man tänka sig ett riskscenario där vi inte heller lyckas fostra fram lika kompetenta barn som har förmågan att göra de här reflekterande ansatserna.

Philip Sandmark Dante tar även upp ett potentiellt problem med skolarbeten i framtiden och elevernas informationsinhämtning.

− Jag har sett hur elever använder sig av AI för att massproducera text. Där har jag också ofta kunnat se att det inte är eleven som har skrivit det. Men det blir svårare för mig att se det när en elev är mer kompetent på att använda AI. Därför tycker jag att det är ett jätteproblem bara med gymnasiearbeten i framtiden i förhållande till hur mycket hjälp man kan få av AI.

”Kan fungera som bollplank”

Slutligen tar både Johan Klarin och Philip Sandmark Dante upp att det även är viktigt att ta till sig de eventuella fördelar som finns med AI. De är båda inne på att den kan fungera som ett sorts bollplank för eleven.

− För barn som kanske inte har föräldrar hemma som kan läsa läxor med dem kan det vara en fördel. Då kan du bolla idéer och tankar, säger Johan Klarin.

−  Jag har sett att elever har använt det som en bollplanksfunktion i gymnasiearbetet. Då kan man få nya infallsvinklar på den analys och teori man har skrivit. Sedan säkerställer jag under opponeringen att man har koll på vad det handlar om. Då kan jag se positiva fördelar med det, avslutar Philip Sandmark Dante.

Text: Lukas Ohlsson

Artikeln är ursprungligen publicerad i Edico nr 4 2024

Edico är en tidning för medarbetare inom gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad