IIngrid Almén framför bokhyllor.

Lärcentrum i fängelset

Ingrid Almén har arbetat som lärare i många år och sedan ett par år tillbaka jobbar hon på anstalten Kirseberg i Malmö, som lärare i engelska och franska. På alla svenska fängelser finns det möjlighet att läsa kurser inom vuxenutbildningen precis som på Komvux.

Ingrid Almén framför bokhyllor.
Ingrid Almén arbetar som närlärare, distanslärare och handledare på anstalten Kirseberg i Malmö.

För intagna i svenska fängelser finns möjligheten att läsa kurser både på grundläggande- och gymnasial nivå och Sfi (Svenska för invandrare). Sammanlagt finns det ett hundratal olika kurser inom olika ämnen.

Alla kurser följer nationella kursplaner från Skolverket och ger betyg. Betygen ser ut som Komvux-betyg, det står ingenting om Kriminalvården på dem.

På alla anstalter i Sverige finns det Lärcentrum med anställda, utbildade lärare. Och i varje region finns även en rektor.

Se filmen och inspireras av Ingrid!

Här berättar Ingrid mer om sin yrkesroll som lärare i fängelset, hur utbildningen organiseras, lärmiljön och vad som inspirerar henne.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Text: Sara Arildsson
Foto & redigering: Tobias Sonestedt