Gå direkt till innehållet

Malmös egen eTwinning-ambassadör

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

eTwinning är en virtuell gemenskap för skolor i Europa. De lärare som är intresserade av samarbete med andra lärare och skolklasser i Europa kan kontakta Annie Bergh, eTwinning-ambassadör i Malmö. 

Annie Bergh är lärare på Kungshögsskolan i Oxie, Malmö. Sedan flera år använder hon eTwinning tillsammans med sina elever på lågstadiet. Hon tycker det är så givande och roligt att samarbeta med andra skolklasser genom eTwinning, att hon helt ideellt har blivit eTwinning-ambassadör för att inspirera och hjälpa andra pedagoger.

En digital plattform för samarbeteLogotype för etwinning där två tecknade personer möts.
Annie berättar att det på eTwinnings hemsida, http://www.etwinning.net/sv/ finns massor av bra resurser. Där kan lärare och klasser hitta varandra, mötas virtuellt, utbyta idéer och metoder, bilda grupper, hitta färdiga lektioner som man kan anpassa efter egna behov och framför allt – delta i online projekt och lära tillsammans.

”- Vi hinner inte, det finns inte tid”
Annie menar att det kostar ingen tid att använda eTwinning:

– Jag använder mig av eTwinning i det jag gör ändå. Jag utgår alltid från den planering jag ändå skulle göra. Sedan lägger jag ut om mitt projekt på eTwinning-hemsidan och/eller letar efter skolor som har samma tankar. Dessutom står det i Lgr 11 att ska skolan ha internationella kontakter.

Bokomslag med många små svartvita porträttfoton.
Röster om e-twinning – lärare berättar. (Klicka på bilden för PDF)

Många vinster
Det största mervärdet tycker Annie är att barnen upptäcker att t.ex. engelska inte bara är ett skolämne utan ett levande språk. Ett språk som inte bara handlar om glosor och oregelbundna verb.

– De upplever att de faktiskt kan kommunicera med andra på engelska, säger Annie.

Vissa elever fortsätter kontakten via Facebook.
Annie vill förvarna att eleverna kan känna sorg när ett projekt är färdigt och banden ska avslutas. Men det har också visat sig att många av Annies elever fortsätter att ha viss kontakt med sina vänner på Facebook.

Gratis workshops för pedagoger någonstans i Europa
– Som lärare kan du delta i eTwinning-workshops runt om i Europa, berättar Annie.

eTwinning står för kostnaderna när det gäller flyg, hotell, mat och aktiviteter, möjligen får du betala taxin till flygplatsen. Det enda du behöver göra är kontakta National Support Services för att anmäla dig och när du kommen hem ska du skriva en kort rapport om resan.

– Om du inte vill resa någonstans har eTwinning jättefina onlinekurser, säger Annie.

Kontakta Annie för information på förskola/skola.
Annie kommer gärna ut och informerar om eTwinning på förskolor och skolor.

– Faktum är att många i Europa vill just ha kontakt med svenska förskolor eftersom svensk förskola har väldigt högt anseende, berättar Annie.

Annie bloggar också om eTwinning på Pedagog Malmö där hon delar med sig av inspirerande tips och aktuell information:
Annies eTwinning blogg på Pedagog Malmö

E-post till Annie Berg: förnamn.efternamn@pub.malmo.se

 

 

Bild & text:
Charlotte Christoffersen
Redaktör Pedagog Malmö

 

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!