Gå direkt till innehållet
Man med gitarr i musiksal.

Publicerat:

Musikpedagog delar sin sångbank

Musikpedagogen Tobias Svärd på gymnasiesärskolan Valdemarsro saknade enkla, upprepande sånger som riktar sig till en något äldre publik – så han startade egna youtube-kanalen ”Små sånger för stora hjärtan”.

Kanalen riktar sig både till hans egna elever som frågat efter Tobias Svärds sånger och andra pedagoger – ”Små sånger för stora hjärtan” kan ses som en sång- och musikbank.

– Det började med att jag skrev sånger till bland annat körsången i skolan. Där har jag försökt skapa material som är lätt att lära sig och lite upprepande, men samtidigt komma ifrån att det ska vara traditionella barnsånger. Jag arbetar ju med ungdomar mellan 16 och 20 år, säger Tobias Svärd.

Takk förstärker

Gymnasiesärskolan Valdemarsro arbetar mycket med relationell pedagogik. Via sina studier till speciallärare på högskolan i Kristianstad kom han i kontakt med begrepp som relationell musik, där det talas om nya sociala miljöer på nätet. Snart väcktes idén om att samla sångerna där hans elever ofta befinner sig – på youtube. Med hjälp av Takk, Tecken som alternativ & kompletterande kommunikation, görs materialet än mer tillgängligt; ett exempel på där videomediet möjliggör sådant som är svårare att genomföra i det fysiska klassrummet.

Se en längre intervju med Tobias Svärd och lyssna på några smakprov, här:

Slumpa en artikel