En stor solros.
Foto: Aaron Burden

Odlingsvecka på Pedagog Malmö

Den här veckan har vi tillsammans med Gröna Gårdar på Pedagogisk inspiration bjudit in olika personer inom förskola och skola för att pratat om odling på Pedagog Malmös facebook. Här kommer ett axplock från vår härliga vecka.

Jordlös odling på Svansjöns förskola

Både ute på avdelningarna och inne i förskoleköket odlar förskolekocken Lisa Boberg och hennes kollegor kryddor, sallad och grönsaker via hydroponisk odling. Här är barnen delaktiga i hela processen, från frö till skörd.

 

– Till exempel basilikan blir mycket större och bättre när jag odlar den på det här sättet, ibland kan bladen bli lika stora som en handflata, säger Lisa Boberg.
Förskolebarnen visar stort intresse för odlingen och tycker det är spännande att själva få lova att klippa persilja eller andra blad att lägga på mackan vid måltiderna. Skörden kan komplettera de flesta måltider som serveras på förskolan.

 

Eftersom det är en odling som sker utan jord och enbart med vatten går det utmärkt att ha de speciella odlingslådorna även inne i köket. I lådorna finns s.k odlingspluggar som består av kokosfiber, torv och näring. Vatten och näring tillsätts cirka var tredje vecka. Så här tidigt på våren kan det även vara bra med växtbelysning.

 

Lisa Boberg berättar att det är en väldigt enkel form av odling som sköter sig själv till största del. Hon fick nys om hydroponisk odling via Gröna Gårdar och via en odlingskurs på Botildenborg .
För henne känns det viktigt att vara synlig för barnen och bidra till att fler barn blir nyfikna på mat.

 

– Just att få känna, lukta, utforska och smaka på grönsakerna tycker jag är viktigt. Vi kan till exempel undersöka en sallad ihop. Då får barnen testa att riva i sönder den och lukta på den och smaka på den. Även om det tar några veckor att få igång den hydroponiska odlingen så är det verkligen mödan värt, avslutar Lisa Boberg.

 

Ta del av fler tips på vår Facebooksida.

Lisa Boberg
Lisa Boberg
Sex gröna plantor sticker upp ur en odlingslåda som står i ett fönster.
Hydroponisk odling. Foto: Lisa Boberg

Odlingslådor på Stapelbäddsparkens skolgård

– Kan vi odla kiwi, jordgubbar och mango på skolgården, frågade våra elever på Stapelbäddsskolan när vi drog igång vårt odlingsprojekt.

 

Svaret kom de själva fram till i sina reflektioner i klassrummet: Jordgubbar var fullt möjligt att odla – men kiwi och mango kändes svårare att lyckas med i det småkyliga malmövädret. Men det fanns mycket annat som kunde odlas: örter, ringblommor, morötter och sallad.

 

Vi lät varje klass ta ett gemensamt beslut om vad de skulle vilja förkultivera inne i sitt klassrum. I mitt klassrum (Linda Persson, speciallärare) valde vi bland annat att odla en vacker gurkgardin och när vi äntligen fick skörda och äta gurkorna (med gott örtsalt) var det feststämning ! Barnen kunde också ta med sig gurkor hem.

 

Efter att eleverna förkultiverat i klassrummen fick några elever från varje klass plantera ut grödorna i lådorna och eleverna fick sedan ett vattningsschema där de turades om att ta ansvar för odlingslådorna. Men jag (vaktmästaren Ulf Jönsson) hoppas så klart in och stöttade upp om någon klass inte hade möjlighet att vattna på sin dag.

 

Genom SchoolFood4Change och Gröna Gårdar på Pedagogisk Inspiration Malmö kunde vår skola beställa odlingslådor och jord. Lådorna placerades sedan strax utanför matsalen, nära till hands för skolköket. Eleverna är numera ofta lite extra nyfikna på vad som serveras till lunch och frågar:
– Är det vi som har odlat grönsakerna? Är det vår sallad vi äter?

 

Med andra ord har vår odling skapat enormt mycket glädje, kunskap och nyfikenhet. Det är också något särskilt att få se allting ur våra elevers ögon och att få visa dem var mat kommer ifrån – och att det inte är från kylskåpet.
Förra året lyckades vi med mycket men zucchinin tog sig aldrig riktigt. Den här våren tänkte vi testa att odla lite mer på höjden, kanske det blir det till exempel ett gäng solrosor ?

/Ulf Jönsson, vaktmästare och Linda Persson, speciallärare på Stapelbäddsskolan.

Två personer står utomhus i stadsmiljö, vid en samling odlingslådor.
Ulf Jönsson och Linda Persson.

Ett boktips om odling från Komvux Malmö bibliotek

Boktips: Priset på vatten i Finistére av Bodil Malmsten

 

Bodil Malmstens bok från 2001 har kallats många saker; roman, dagbok, trädgårdsbok, metaroman, tankebok, anteckningar… Listan kan göras lång, och det är just detta som är det absolut finaste med Priset på vatten i Finistére. Den går helt enkelt inte att genrebestämma, eller sammanfatta eller ringa in eller reducera till ett begrepp. Och det är precis som det ska. Den är allt ovanstående och/eller inget av det.

 

Ett försök, dock: En betraktelse över livet, över uppbrott, över åldrande, över människans förhållande till naturen, över nystart, över språket, skrivandet, skapandet och, inte minst en skildring av trädgården. Som fysisk plats. Som metafor. Som en hägring. Som ingenting, och allt. Det är en Bodil Malmstensk text; enkel, rak, tydlig och samtidigt tät och insiktsfull. Som en trädgård i sig. Som måste odlas. Som måste vattnas. Som måste få växa.

 

Man kan också be Googles AI-verktyg Gemini sammanfatta boken åt en: Bryta upp, Odla trädgård, Hitta andrum. Det kan också räcka.

/Måns Sörensson

 

Ta del av fler tips på vår Facebooksida.

Bibliotekarie Måns Sörensson.