Porträttbild på Lena Myhre.

”Våga vara en tråkig lärare”

Lena Myhre på Munkhätteskolan svarar på "Skicka vidare"-frågorna från Nellie Mildh.

Lena Myhre på Munkhätteskolan svarar på ”Skicka vidare”-frågorna från Nellie Mildh.

– Varför valde du ditt nuvarande yrke?

För att det är härligt att jobba med ungdomar, och kunna göra verklig skillnad i deras liv. Och för att få grotta ner mig i so-ämnen såklart!

– Vad klarar du dig inte utan i ditt yrke?

– Kaffe, mina kollegor och kläder med fickor. Herregud vad mycket man bär omkring på som lärare!
Intensivt

– Hur är det arbeta på högstadiet? Vad tycker du är den största skillnaden från gymnasieskolan?

– Intensivt och superkul. Jag tror den största skillnaden är att eleverna är så mycket MER på högstadiet, alla känslor utanpå hela tiden. Jag var verkligen inte van vid att elever exploderade av ilska, för att sedan bli ens största fan 5 minuter efter.

LÄS MER/ARKIV: Alla ”Skicka vidare”

– Vilka tips skulle du ge nya lärare som tar examen i sommar?

– Stjäl allt, andas djupt och våga vara en ”tråkig” lärare. Alla lektioner behöver inte vara minnesvärda och superspexiga, särskilt inte om man har ont om tid. Och umgås med eleverna utanför lektionstid, det går så mycket snabbare att bygga relationer om man inte gömmer sig på kontoret all lektionsfri tid.

– Vad tycker du är det viktigaste skolor ska tänka på när nyexaminerade lärare börjar på en skola?

– Att ha ett välkomnande klimat i allmänhet. Jag har turen att jobba på en skola där alla kollegor, EHT och ledningen är väldigt öppna och prestigelösa, och den allmänna andan är att vi hjälper varandra vid behov. Det har varit så viktigt, särskilt de dagar då jag känt mig som sämst i världen (för det gör man ibland).

– Vem vill du skicka vidare till?

– Jag vill skicka vidare till min ex-kollega Maria Hylta, som arbetar som lärare på häktet Malmö! Jag vill skicka vidare till henne eftersom det dels är en instans inom kriminalvården som många inte känner till, dels för att hon är smart och cool och har säkert mycket att säga. 😊