Dariush Djamnezhad sitter på sin kontorsstol.

Vill bidra till en positiv skillnad

Dariush Djamnezhad, psykolog hos psykologteam Innerstaden och EHT-psykolog hos Sorgenfriskolan och Lorensborgsskolan, svarar på ”Skicka vidare”-frågorna från Sergio Eslava.

– Utifrån ditt yrke/uppdrag, vad gör du för skillnad för att förbättra för invånarna i Malmö stad?

– Som psykolog i skolan går mitt uppdrag i princip ut på att eleverna i Malmö ska klara sig bättre och må bättre i skolan. Hur detta utspelar sig i praktiken är dock en svår fråga som jag får brottas med på regelbunden basis. Mitt arbete sker mest indirekt; oftast via skolpersonal snarare än direkt med elever. Mycket handlar om att arbeta med interaktionen mellan skola och elev på ett eller annat sätt. Min förhoppning är att jag bidrar till en positiv skillnad i den interaktionen, till exempel så att elever får med sig viktiga färdigheter och en känsla av att lyckas. Det finns dock mycket att utveckla i detta arbete. Det är lätt att tappa bort målet i en så komplex organisation som skolan, så jag behöver ofta påminna mig om var och hur min insats ska göra skillnad i slutändan.

– Hur stor påverkan tror du att den politiska situationen i Malmö stad har i din förvaltning?

– Ingen aning, har dålig koll på vad som händer så många steg ovanför mig. Min känsla är att politiken kan påverka mycket och antagligen på sätt som jag inte förväntar mig.

– Vad hade du tagit med dig om du blivit strandsatt på en öde ö? Vilken bok, mat, dryck och vilken film?

– Hade kanske varit bra att balansera mellan nöje och överlevnad här. En bra bok om hur man överlever på en öde ö hade varit perfekt, men eftersom jag inte kan någon sådan så får det bli The Dispossessed av Ursula K. Le Guin. För att kompensera för denna brist i överlevnadslitteratur tar jag med mig Cast Away som film. När det gäller mat så tycker jag om fisk, men det borde redan finnas på plats, så jag satsar på bra hamburgare istället för omväxlings skull. Tar också med mig läsk, typ cola. Det finns ju ingen där som ska upplysa mig om nackdelarna.

– Vem vill du skicka vidare till?

– Jag vill skicka vidare till Hans Nilsson – någorlunda nytillträdd som samordnande utbildningschef och därmed ansvarig för Samordning och stöd. Tror detta blir ett bra tillfälle för honom att presentera sig själv i sin nya roll och låta denna delen av förvaltningen synas lite.

Mina frågor:

– Vilken utmaning anser du är mest aktuell för Samordning och stöd för att kunna bidra mer till skolors resultat?
– Vad är du mest exalterad över i ditt arbete för tillfället?
– Vilka egna erfarenheter som före detta grundskollärare har varit särskilt viktiga för dig i ditt arbete?