Apelgårdselev tredjepristagare i Finn Upp!

Elev håller upp check.

Prisutdelning i Finn Upp 13/5 2019

I vintras skickade jag för första gången in tävlingsbidrag till uppfinnartävlingen Finn Upp. Det var en rolig tävlingsuppgift och jag kunde skicka in totalt fem idéer från elever i årskurs 8.

Efter flera månader fick jag veta att en av mina elevers idéer hade nominerats som ett av 11 finalistbidrag bland över 1200 inskickade uppfinningar!

Igår var det äntligen dags för finalisten Maya och mig att åka till Stockholm så att hon skulle få pris för sin fenomenala uppfinning Ladda Här, en parkbänk med solceller och cykelpedaler för mobilladdning med solenergi och muskelkraft.

Jag hämtade Maya 6.30 och vi körde ut till Sturup för parkering, incheckning, säkerhetskontroll och lite ostfrallefrukost.

Tåget som vi skulle åkt med av miljöskäl hade växelbyten på vår sträcka just den här veckan så det föll på sin egen tidsmässiga orimlighet.

Elev pratar i telefon.

Vi hade lite tid över innan boarding och det var ju tur, för jag blev uppringd av P4 Radio Malmöhus, som ville intervjua Maya i direktsändning och det gick förstås bra! Lyssna här: (2 h 19 min 6 s in i sändningen) https://sverigesradio.se/avsnitt/1288730

Därefter flög vi norrut mot Arlanda och åkte Arlanda Express in till Stockholm Central, där det inte alls var lika fint väder som i Skåne. Vi promenerade Drottninggatan ner i riktning mot Nobel Prize Museum med lite sightseeing på vägen. 

Vi gick även en sväng runt slottet och kollade in gränderna i Gamla stan.

När klockan var 11.30 gick vi in och blev välkomnade av arrangörerna från Finn Upp. Vi var totalt 11 elever och åtta lärare.

Elever håller presentation av sin uppfinning.

 

Maya var den enda eleven från Malmö, men två elever var från Lund (och dessutom syskon) och tre elever var klasskamrater från Skanör Falsterbo. Dessutom var där en elev från Båstad, så Skåne var i solklar majoritet.

 

 

Vi bjöds på god lunch och guidad rundvandring på museet och sedan var det uppvisning av idéerna inför publik. Många av besökarna var mycket imponerade av Mayas uppfinning!

 

Illustration över laddningsstation.

Därefter var det prisutdelningsceremoni där Victoria Dyring var konferencier.

Priserna delades ut av en man som vunnit pris i Finn Upp 1985 med djupfrysta alternativa (miljövänliga) lerduvor tillverkade av is. Han var fortfarande uppfinnare!

Elev håller upp check.

Alla fick priser av olika slag.

 

Maya vann tredje pris i kategorin Bästa samhällsnytta! Hon fick 1000 kr, en illustration av Ladda här-bänken och ett inramat diplom.

 

Jag fick en blombukett, en tavla och en biljett till Nobel Prize Teacher Summit!

 

 

 

Efter prisutdelningen bjöds vi på jättegod fika innan vi tackade så mycket för oss och gick ut på stan igen. Maya fotade och filmade väldigt mycket.

 

Vi promenerade ner för Slottsbacken och bort genom Kungsträdgården och sedan i riktning mot Konserthuset bort mot Sveavägen där vi åt en riktigt god middag med bland annat sushi på Mandarin City. Därefter det var tid att gå mot Centralen för att åka med Arlanda Express och ta flyget tillbaka till Malmö Airport efter en mycket lyckad dag!