Matematik, motivation och stödmaterial!
Apelgårdselever vinner 10 000 kr i InnoCarnival
Vi valde En värld av plast (med Marint Kunskapscenter) som lärprocess och hann åka dit på workshop med eleverna i klass 8A under höstterminen 2020 innan det sattes stopp för resandet.
Meningen var att vi skulle åkt på fler studiebesök och att resultatet skulle presenteras i ett större sammanhang, men i takt med ökad virusspridning krympte våra möjligheter till detta.
Men tävlingsmomentet fanns kvar och då eleverna arbetat med att konstruera plastsamlare i ett annat sammanhang var det inte så svårt för dem att spinna vidare på den idén till InnoCarnival.
Deras bidrag Global Ocean Saver konstruerades och skickades in till tävlingen och igår var det dags för redovisningen, där representanter för Malmö Stad (InnoCarnival) och Marint Kunskapscenter lyssnade på eleverna.
Halva klassen presenterade idén och beskrev hur deras innovation är tänkt att fungera och resten av klassen svarade på frågor som åhörarna ställde.
Eleverna beskrev hur arbetet i klassen fungerat och hur de kopplar sin innovation till många av de globala målen.
Deras idé är att man samlar plast i havet med solcellsdrivna båtar och att man samlar tång (som är blandat med plast och annat skräp) från stranden med solcellsdrivna små bilar. Detta ska sedan sorteras och återvinnas. Blåstång ska samlas ihop och användas på åkrarna istället för konstgödsel.
De som ska utföra arbetet kan vara till exempel arbetslösa, ungdomar, personer som inte är så bra på att prata svenska eller före detta kriminella som behöver en ny chans.
Eleverna beskrev sina tankar och idéer ur flera olika hållbarhetsperspektiv.
Alla elever deltog på ett proffsigt och väl förberett sätt.
Som avslutning efter fin respons från åhörarna fick eleverna veta att deras arbete premieras med ett pris på 10 000 kr!