Apelgårdsflickor pristagare på Nobel Prize Museum

Nobles märke och en check utställd till Apelgårdsskolan.

Avslutningskonferens för Forskarhjälpen Fullkornsjakten

Efter en start hemifrån långt innan gryningen hämtade jag upp de två flickor tillika 2/7 av Apelgårdsskolans Havsambassadörer som vunnit vår lokala postertävling på Apelgårdsskolan. Det var dags att åka iväg mot avslutningskonferensen i Fullkornsjakten, där ca 1000 elever runt om i Sverige hjälpt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet att ta reda på hur man ska få människor att skaffa sig bättre och mer hälsofrämjande kostvanor.

 

Två elever står och tittar på affisch.

Vi åkte till Sturup och hann äta en snabb frukost innan boarding på planet mot Arlanda. En trevlig flygtur senare landade vi och tog sedan Arlanda Express mot Stockholms Central. Det hade hunnit bli ljust när vi promenerade Drottninggatan neråt mot Gamla Stan. Väl inne på Nobel Prize Museum var det vakter vid sidoingången. Vi kände oss extra betydelsefulla i flera sekunder innan vi blev upplysta om att det var nyinspelning av ”Snillen spekulerar ” uppe hos Svenska Akademien..

 

Vi blev varmt mottagna ändå av våra vänner på Nobel Prize Museum. Efter fika och lite rundvandring hälsades vi välkomna av Anna Johanna och sedan gick vi ut, rakt över gatan och in i Storkyrkosalen där Paulina skulle berätta om Alfred Nobels testamente. Halva publiken hoppade till när en frackklädd skäggig man som suttit som en staty helt plötsligt rörde på sig och började prata som om han vore Alfred Nobel själv och beskrev historien med testamentet på ett mycket målande och spännande sätt.

 

Efter denna föreställning kom en professor från Chalmers och berättade om mat- och levnadsvanor kopplade till hälsoproblem och sedan var det dags att gå tillbaka in i museet för postersession 1 där halva gänget, däribland Apelgård skulle visa upp sina posters. Tjejerna fick välförtjänt beröm från olika håll!

 

 

Elever på scen för att ta emot pris.

Efter god vegetarisk lunch med tillhörande fullkornsbröd gick vi återigen över till Storkyrkosalen där vi fick höra på korta intressanta föredrag om två familjeföretag i brödbranschen – Polarbröd och Pågens. Därefter redogjorde ”vår” forskare Karin från Chalmers för forskningsresultaten från den studie hon påbörjat i och med Fullkornsjakten, men eftersom denna undersökning varit så omfattande leder det till ytterligare forskning och fler resultat så småningom. Sedan tillbaka till Nobel Prize Museum för postersession 2, fika (fullkornsäppelkaka med vaniljsås) och därefter prisutdelning med Eva Funck Beskow.

 

Apelgårdsflickorna blev uppkallade på scen för att ta emot priset för bästa poster vad gäller grafisk form!

De fick 2000 kr till klassen och en enorm check att stoltsera med på stan! Vi försågs dessutom med varsin påse bröd, den fina postern i A1-format och en kopia av Alfred Nobels testamente. Jätteroligt! Mycket nöjda med konferensen tackade vi för oss och tog en sightseeingrunda på stan som vi avslutade med middag innan flygbuss till Bromma och flyg tillbaka till Sturup. Slutligen skjutsade jag flickorna hem efter en händelserik och trevlig dag!