Nytt på Malmö delar
Apelgårdsskolans besök från Zambia
Anledningen till besöket är samarbetsprojektet LuMa Sustainable Energy, vilket personal från Miljöförvaltningen i Malmö är involverade i tillsammans med representanter från Lusaka, huvudstaden i Zambia.
Under förmiddagen kom Elin, Monika och Sanna från Miljöförvaltningen tillsammans med sju zambiska gäster till oss i årskurs 8 på Apelgårdsskolan, där de mottogs av sju duktiga elever från årskurs 8 och deras stolta lärare (Camilla och jag).
Vår presentation startade med att jag berättade om hur vi arbetat tidigare på Apelgårdsskolan med hållbarhetsfrågor i olika undervisningsprojekt.
Därefter var det elevernas tur att berätta hur vi arbetar nu. Två av våra elever började med att berätta om InnoCarnival 2016 och hur det var att vara med i detta stora evenemang. Sedan fortsatte två andra elever att berätta om hur det var att redovisa en miljöanalysuppgift för gymnasieelever på Malmö Latin, vilket alla våra åttor gjorde i april. De berättade också att vi fått ytterligare en inbjudan till Malmö Latins Hållbarhetsdag i juni, och att många av våra elever hoppas få vara med och redovisa där igen.
En elev berättade om Forskarhjälpen Bijakten, som vi deltar i nu och som vi påbörjat delvis redan genom att vara pilotklass för projektet. Våra elever ska tillsammans med cirka 25 andra skolklasser runt om i Sverige dissekera bin och undersöka honungsmagar och de mjölksyrabakterier, som finns inuti honungsmagarna, samt skicka dessa honungsmagar till forskarna i Honungsgruppen vid Lunds Universitet så att de kan analyseras.
Förhoppningsvis kan detta leda till vidare utveckling av alternativ till antibiotika, för att kunna minska alltför hög användning av antibiotika och bildandet av antibiotikaresistenta bakterier som detta medför.
En annan elev berättade att vi snart kommer att få bikupor på skolans tak ”on the roof of the B-house”, var annars? Förutom att vi kan använda ”våra egna” bin till forskningsprojektet vill vi förstås medverka till pollinering av växter så att vi får bättre skördar.
Som avslutning på presentationen berättade en elev om vårt kommande projekt: InnoCarnival Skåne 2018, som vi förstås kommer att delta i under nästa läsår. Temat är FN:s globala hållbarhetsmål och det passar oss alldeles utmärkt!
Efter vår presentation gick vi på rundtur i skolan och våra trevliga elever guidade runt gästerna. I musiksalen passade elever och gäster på att musicera tillsammans!
Vi åt lunch i matsalen som bjöd på pastagratäng med lax. Slutligen drack vi kaffe, te och cider i konferensrummet, där vi även besvarade alla de frågor som uppkommit under förmiddagen. Sedan var det tid för våra elever och oss att återvända till lektioner och undervisning, efter att ha pratat engelska i flera timmar, medan våra gäster åkte vidare, efter en mycket lyckad och trevlig förmiddag tillsammans!