Apelgårdsskolans Zlatan Plaza på turné

Zlatan Plaza i Stockholm – ARKiS nätverksmöte 17/11 2017

Efter att jag skickat in Apelgårdsskolans arbete med Zlatan Plaza till uttagningen till Golden Cubes Awards blev vi inte nominerade till finalen i Sydkorea, men fick en trevlig inbjudan till ARKiS -Arkitektur i Skolans nätverksmöte på ArkDes (Arkitektur och Designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm). Då min kollega fått förhinder och nätverksmötets tema var Plats för barn passade det alldeles utmärkt att ta med en av de elever som varit mest engagerade i projektet Zlatan Plaza. När jag tillämpat ett par extra urvalskriterier var valet av medföljande elev mycket enkelt.Elev utanför byggnad.

Vi åkte från Sturup 7.45 och var framme på Bromma 8.50. Efter flygbusstur in till  Cityterminalen var det sedan tid att visa Stockholm för Haseeb, som var där för första gången. Elev äter lunch.

Vi hann med Drottninggatan, Gamla Stan, en runda runt Slottet och förbi Operan innan vi gick bort mot Skeppsholmen där vi promenerade runt innan vi åt en tidig lunch på Konsthögskolan.

Konferensen började kl 12, det var cirka 40 deltagare,varav ett barn (trots att temat var Plats för barn…). Deltagarna representerade Sverige från Malmö (Apelgårdsskolan) i söder till Bollnäs i norr och var mestadels arkitekter, men även ett fåtal lärare samt högskole- och universitetsanställda.

Programmet bestod av tio olika föredrag. Det började med BO, Barnombudsmannen, som pratade om Barnkonventionen som är på väg att bli svensk lag, och fortsatte sedan med föredragshållare som berättade om olika arkitekturprojekt runtom i Sverige och dess koppling till barn, skola, forskning och verklig stadsplanering.

Skylt som välkomnar till Rosengård.Ett av de sista föredragen hölls av vår lilla tvåpersonersdelegation från Apelgårdsskolan.


Det var mycket uppskattat av publiken när vi berättade om arbetet med Zlatan Plaza.  

Vi passade förstås även på att marknadsföra postertävlingen i Forskarhjälpen Bijakten.

Affisch med rubriken Bland blommor och bin. Två bikupor på skoltak.

och berättade därför såklart även om Apelgårdsskolans husdjur, som bor i bikuporna på skoltaket. Det passade alldeles utmärkt in på temat arkitektur för och med barn och vi berättade även om vårt arbete inför InnoCarnival 2018.

Vi fick massor av positiv respons efteråt! De andra konferensdeltagarna satte verkligen stort värde på att jag tagit med en elev och de tyckte att Haseeb var mycket duktig på att hålla föredrag. Så roligt! Efter konferensen åt vi middag vid Hötorget innan vi flög tillbaka mot Sturup efter en lyckad dag med många goda idéer inför kommande projekt.