Att arbeta som lärare handlar om att ge och ta…

Den bästa fortbildaren är den som sitter bredvid dig och inte den som står framför dig på en scen. Christian Lundahl var tydlig i sin åsikt när han började sin föreläsning härom veckan med att lyfta Pedagog Malmö som ett forum för lärare att dela med sig.

Att arbeta som lärare handlar om att ge och ta. Genom mitt arbete på Pedagog Malmö har jag haft förmånen att få möta och berätta om pedagoger i Malmö som både inspirerat och gett mig idéer om hur mitt eget arbete som lärare kan utvecklas. Det är därför det är så roligt att jag nu kan berätta att jag genom Pedagog Malmö även får lov att ge tillbaka.

Bokomslag till Fröken Europa.I våras satte mina kollegor och jag tillsammans med våra elever i årskurs fem upp en pjäs baserad på Kerstin Cavanders bok ”Fröken Europa”. Pjäsen var en del i vårt Elevens val projekt om Europa. Projektet sträckte sig över en hel termin och involverade många, personer som ämnen. När sommarlovet kom var det många elever som kände stolthet över hur mycket de hade lärt sig om både sig själva och om Europa.

Vårt manus som hade tagit många timmar att skriva låg i och med sommarlovet i byrålådan och väntade på nästa klass och nästa projekt. Inte kunde jag drömma om att det skulle hamna i Linköping.

Malena, lärare i Linköping läste Fröken Europa för sina elever under vårterminen i femman. När höstterminen började var både hon och eleverna övertygade om att de ville göra något mer av det som de hade tagit del av. Kanske en föreställning där flera ämnen samverkar. Fanns det någon som redan gjort något liknande? Malena letade på nätet och fann Pedagog Malmös artikel om vårt arbete. Hon kontaktade oss och undrade om vi ville dela med oss. Det var ingen svår fråga. Vårt manus vandrar nu vidare till eleverna i Linköping.

Att arbeta som lärare handlar om att ge och ta… Här är Pedagog Malmö  en stor inspiratör och plattform för hur det givande och tagandet kan utvecklas och fortskrida.

Marina Walker

Bild på bokomslag ”Fröken Europa”: liber.se