Avslutningskonferens för Forskarhjälpen Musikjakten

Två elever framför affisch.

Avslutningskonferens på Nobelmuseum för Forskarhjälpen Musikjakten.

Torsdagen den 8 december åkte jag tillsammans med de två pojkar som vunnit Apelgårdsskolans lokala postertävling i Musikjakten, Forskarhjälpens sjätte tävling för högstadieelever, till Stockholm. Taxin hämtade oss runt 05.30 med destination Malmö Airport. Efter frukost på flygplatsen reste vi norrut mot Arlanda, dit vi anlände lite försenade strax efter 08.15. Flygbusstransport in mot Cityterminalen och en rask promenad mot Nobelmuseum i Gamla Stan.Två elever framför affisch.

Vi kunde inte gå in genom huvudentrén för där vimlade det av japanska tv-team och journalister med anledning av medicinpristagaren Ohsumis presskonferens. Vi hängde ytterkläderna i Svenska Akademiens garderob (lite snofsigare än andra garderober; )), åt pepparkakor och drack kaffe och saft. Sedan började dagens konferens. Efter en kort inledning var det dags för en promenad till tjusiga Livrustkammaren i källaren på Stockholms slott där Vanja och Johan från Soundtrap berättade om detta smarta musikprogram och även demonstrerade för oss hur det fungerar – enkelt, och det lät riktigt proffsigt! Sedan gick vi tillbaka till Nobelmuseum för postersession 1 där hälften av eleverna stod vid sina posters och de andra gick runt och tittade.

Efter detta och lite fritt flanerande i museet som fortfarande var fullt av japansk mediepersonal fick vi lunch. Köttgryta, ris och sallad. Jättegott!

 

TV-reporter från Japan står vid vägg.Precis bredvid oss höll japansk tv på med flera inspelningar av stolarna på Nobelmuseum, vilka är berömda då de signerats under sitsen av alla Nobelpristagare under de senaste åren. Vi åt därför lunchen i strålkastarbelysning och jag blev också intervjuad av en japansk TV-reporter, som efter att hans producent sagt till honom att han skulle prata med folket i bakgrunden undrade vad kom ifrån och vad vi gjorde på museet. Han kände till Malmö mycket väl eftersom han varit där, på IKEA och intervjuat någon chef. Han var mycket imponerad av IKEA.

 

Peter och Palle föreläser.

Efter lunchen återvände vi till Livrustkammaren för en föreläsning av Palle och Peter, forskarna som drivit projektet Musikjakten, och även av de två killar som byggt upp själva sidan Evoluton, där eleverna skapat musik/ljud.

Sedan promenerade vi tillbaka till Nobelmuseum för postersession 2 när resten av eleverna och däribland Apelgårdsskolan presenterade sina posters.

Younus och Eren intervjuas.Eren och Younus intervjuades av en reklambyrå som arbetar på uppdrag av Nobelmuseum och jag blev samtidigt intervjuad av Paulina och Katarina från Forskarhjälpen inför framtida Forskarhjälpen-projekt.

 

Efteråt var det föreläsning och en liten konsert av FXRay, två tjejer som arbetar med olika typer av musik, bland annat elektronisk och slutligen var det prisutdelning, där Eva Funck Beskow delade ut priser till alla finalisterna.Eren, Younus och Eva håller om varandra.

 

 

 

 

 

 

 

Vinnarna av postertävlingen fick biljetter till Nobelprisutdelningen och alla fick diplom och chokladmedaljer, Pommac, kaffe och chokladmuffins. Jag och pojkarna lämnade därefter Gamla Stan för en promenad runt riksdagshuset, operan och Kungsträdgården. Vi tittade på julskyltningen på NK och sedan fortsatte vi upp mot Konserthuset och åt en god middag på Mandarin City på Sveavägen. Vi promenerade tillbaka längs Drottninggatan (och såg Idol-Liam: )) till Cityterminalen där vi klev på flygbussen till Arlanda. Efter flygningen och taxiresan från Malmö Airport var vi hemma vid 22.30 efter en rolig och händelserik dag!