Förutsättningar för en väl fungerande kommunikation
Avslutningskonferens för Läkemedelsjakten
Eleverna har i detta projekt samlat spindlar och i viss mån snäckor samt mätt pH-värde och tagit vattenprover som har skickats till SLU i Umeå för analys av vilka typer av läkemedelsrester som fanns i proverna. De har också lämnat exakta koordinater för var proverna hämtats. Våra elevers prover från dammen i Bulltoftaparken innehöll mestadels koffein, men även rester av läkemedel mot urinvägsinfektion och även rester av antidepressiva mediciner.
Berat och Yusef, de två elever som vann Apelgårdsskolans lokala postertävling, klev tillsammans med mig på Stockholmståget med avgång 05.04 i morse. Trots en försening redan vid Hässleholm var vi framme i Stockholm överraskande snabbt och kom fram till Nobel Prize Museum i exakt rätt tid till första programpunkten för dagen.
Vi hann till och med hänga in ytterkläderna, i vanlig ordning en trappa upp, vid Svenska Akademiens lokaler.
Eleverna blev först guidade runt på museet medan lärarna fyllde i enkäter. Därefter var det dags för en första promenad nerför de glashala kullerstenarna till Livrustkammaren där vi lånade konferenslokal längst in i det vackra museet.
Forskarna från SLU i Umeå, Tomas och Erin, berättade om projektet, de resultat de kommit fram till hittills och vad de tänker forska vidare på.
Det är skrämmande vilka effekter läkemedelsanvändning har för våra ekosystem och den biologiska mångfalden, men samtidigt fint att så många elever kunnat göra nytta för forskningen i och med detta massexperiment, där forskarna fått in många hundra spindlar och vattenprover från 26 skolor runt om i Sverige.
Efter vegetarisk lunch på Nobel Prize Museum, bestående av bland annat jack fruit och sjögräs, var det tid att gå till Livrustkammaren igen och Max från Naturvårdsverket föreläste om avancerad rening på avloppsvatten och var även han tacksam för elevernas hjälp i och med Läkemedelsjakten.
Återigen promenad till Nobel Prize Museum via en innergård på slottet där vi tittade på en ljusinstallation, GAIA, en del av Nobel Week Lights.
Sedan fick vi lyssna på en fantastisk föreläsning av David MacMillan, en av 2021 års nobelpristagare i kemi, som berättade om organokatalys på ett mycket intressant sätt. Eleverna fick ställa frågor till honom och bland annat Yusef passade på att ställa en klok fråga! Modigt!
Avslutningsvis var det prisutdelning där det delades ut olika posterpriser till fyra av finalisterna och chokladmedaljer, böcker och diplom till alla finalister.
Efter denna innehållsrika dag gick vi en tredje gång till Livrustkammaren för att titta ordentligt på utställningarna och därefter hann vi med både lite sightseeing och middag innan det var dags att gå ombord på tåget för att resa hemåt igen!
Tack Forskarhjälpen för en mycket givande dag!