Bakom kulisserna till FLL är det fart och fläkt!

Logotyp för First lego league.

Arbetet med FLL pågår året runt. Det kanske inte alltid märks så tydligt för de som inte arbetar med det. Barn, unga och lagledare arbetar på olika sätt för att utveckla sina förmågor kring att arbeta med kärnvärdena, hur man kan utveckla sitt arbete med innovativa projekt och även problemlösnings-  och programmeringsförmågorna hos alla.

Vad är då First Lego League?

FIRST® LEGO® League är världens största kunskaps – och teknologitävling för barn och unga och som sträcker sig över en period av åtta veckor under hösten varje år. När de åtta veckorna är slut så hålls en turnering där alla unga visar upp hur långt de har kommit i sin process med att både ta fram en lösning till sitt innovativa projekt men också med att programmera en robot till att utföra uppdrag på en robotbana knutna till årets tema. Konceptet FLL har som mål att i slutändan inspirera barn och unga till att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Under de åtta veckorna kommer alla som arbetar med FLL att uppleva skaparglädje, arbeta tillsammans i grupp/lag, arbeta utifrån egna framtagna problemformuleringar och lära sig att programmera. Regionfinal FIRST® LEGO® League Skåne drivs av den ideella föreningen FIRST® LEGO® League Skåne.

Vad har hänt sedan sist?

Vi har haft en del Check-In-möten med lagledare från förra året som har fokuserat på de olika delarna i processarbetet till hösten, vi har pratat om hur de kan arbeta projektbaserat och hur de enkelt kan komma fram till en gemensam ide utan att de ska behöva lägga för mycket tid på det initiala arbetet. Vi har också haft teknikmöte med genomgång av SPIKE-roboten och blickat framåt tillsammans. Nästa möte kommer att handla mer om projektet och vi kommer att titta på den nya inspirationsfilmen och arbeta utifrån den för att titta på hur vi praktiskt hade kunnat arbeta med det innovativa projektet. Det sista Check-In-mötet är i augusti och där kollar vi av att alla är på G, att alla har fått sitt material, att alla känner sig säkra på var de kan hitta material online och vad som förväntas av dem osv.

Under våren har NoTCrackers representerat Skåne på ett föredömligt sätt när de tävlade som ett av 10 lag i finalen för Scandinavian Innovation Award. Future Engineers har i sin tur sedan, lika föredömligt representerat Skåne på den Skandinaviska finalen i Ålesund där de blev nominerade till teknikpriset vilket visade hur starkt de presterade och visade upp vad de skapat/åstadkommit. För första gången ska ett Explorelag åka till FLL World Festival i Houston nu i april och eventuellt kommer ännu ett lag att åka dit men mer om deras resa och upplevelser i nästa blogginlägg.

En annan rolig sak vi har gjort är att vi har inlett ett samarbete med andra lag i Europa där vi använder eTwinning som plattform och alla lag som vill det är välkomna att delta i detta samarbete. Vi kommer att utöka detta samarbete under året och samarbeta på olika sätt över våra landsgränser.

På informationsträffarna om FLL kommer du att få både inspiration och information om vad FLL är, hur ni kan arbeta med FLL på er skola men också hur ni kopplar det arbetet till styrdokumenten och på vilket sätt arbetet med FLL stärker och utvecklar många av elevernas förmågor samtidigt som de arbetar ämnesövergripande kring en aktuell och verklighetsnära utmaning vi har i samhället. Här får eleverna ta fram reella lösningar i samarbete och kontakt med experter, näringsliv men också med andra klasser runt om i Europa.

Du anmäler dig här till att delta som åhörare eller talare om det är så att du är nyfiken på att veta mer om vad FLL är, vad det innebär att vara med och hur du behöver förbereda dig. Dessa träffar riktar sig till er som varit med tidigare och som vill veta lite mer om årets tema (det dröjer lite längre fram i vår) och hur det kommer att bli men också till er som aldrig varit med tidigare med som är nyfikna. Dessa träffar är digitala så dagen före träffen så kommer du att få en möteslänk skickad till dig. Det är därför viktigt att du anger en emailadress du ofta använder.

Datum för resterande inspirationsträffar:

24/5 16.00 – 17.00

15/6 16.00 – 17.00

Länk till anmälan för vårens inspirationsträffar:

https://forms.gle/cR9Jx2n4RZw4oswG6

Fokus är riktat framåt, syftet med FLL är att stärka alla barn och unga som deltar i deras nyfikenhet, kämparglöd, innovativa och kreativa tänkande tillsammans i sitt lag men också tillsammans med andra lag och det är det vi nu fortsätter att göra – alla tillsammans!

Årets äventyr är nu runt hörnet och vi kan redan nu börja arbeta tillsammans med lag runt om i Europa, sätta oss in i modellen, arbeta med programmering och ha vänskapliga utmaningar med robotarna.

Gå in och anmäl er;

1 april 2022 ANMÄLAN ÖPPNAR!! 

länk till EXPLORE (6 – 9 år)

länk till CHALLENGE 10 – 16 år)

Nuuuu köööör viiii!!