Bland krokodilkontakter och MakeyMakey på Risebergasskolan

Kvinna jobbar med makey makey.

Gästbloggare är mycket välkomna på Kultur i skolan-bloggen. Här kommer ett inlägg av Anna Cederquist, SKROT, som berättar om ett Skapande skola-samarbete med Risebergaskolan…

Schema uppskrivet på tavla.Vi fick i höstas förmånen att träffa alla tvåor på Risebergaskolan i Malmö.

Där blev alla barnen ledare…
Ja det är både ett skämt och inte…
Barnen fick iallafall känna hur det är att spela tillsammans i en sluten elektrisk krets. Alla är lika viktiga, släpper någon så blir det ingen musik och inget ljud. I vårt skapande skola-arbete för åk F-3 är det tekniska väldigt upplevelsebaserat. Vi utgår från kreativitet och upplevelse av hur bra det blir med programmering – arduino – makeymakey, när allt klaffar.

Under den första dagen/träffen tillverkar vi instrument som vi kan spela på tillsammans för att det är roligt att spela ihop. Det är lika viktigt att lyssna som att spela när vi spelar ihop, och det är för att kunna få ihop vår grupp/klass i bra samarbetsläge. Detta klarade Riseberga-barnen ypperligt! Sagan-berättelsen som vi gör ihop är i fokus under hela den andra dagen/träffen.

Med musik och instrument av byggmaterial och återvunnet material kommer vi både teknik/ljudteknik och programmering, slöjd, bild och svenska, närmare.

Från och med nästa termin kommer vi att utöka SKROT till att vara från åk F-6.

Pyssel med slang.Vår workshop för åk 4-6 är ännu mer fokuserad på teknik. Vi jobbar med liveelektronik och loopar och integrerar: Makeymakey/Arduino samt enkel programmering i vår workshop. Vi jobbar med konstruktion, kretsar och uppfinnande av nya instrument. Kopplingar till teknik, slöjd, bild, matematik, svenska.

Antingen kommer vi och är helt uppsökande, för klasser där det passar bäst att stanna på sin skola. Men vi kan även erbjuda klasser i åk 4-6 att följa med till vår samarbetspartner STPLN. Den är ett makerspace/verkstad som ligger inomhus bredvid skateparken i västra hamnen och där har man större möjlighet att kolla in 3-D skrivare och lödning än i ett vanligt klassrum.

Ska bli roligt att se vart SKROT tar oss vidare… i mars åker vi till Cambridge för att fortbilda oss genom Kulturrådets internationella bidrag. Men annars är vi även i Lund på Vattenhallen LTH.

Vi ses igen Malmöskolor!

Text och bild: Anna Cederquist (Malmöbo, musiker och lärare)
www.skrotmusik.se

Vill du veta mer om Skapande skola är du välkommen på inspirations- och informationsträff på Moriskan den 10 februari.
INFO OCH ANMÄLAN