Blogga i förskola och skola

alt=””
Torsdagen den 1 mars anordnade Centrum för Pedagogisk Inspiration bloggkurs*.

Här berättar två av deltagarna varför de deltog, om och hur de använder bloggar i sin verksamhet, och hur de kommer att nyttja sina nya kunskaper.

Porträttbild på Johanna Adams.

Johanna Adams, Karlshögsskolan, Kirseberg SDF

– Vi har en fritidsblogg som jag startade den för ungefär ett år sedan. Jag arbetar med den och där kommer jag kunna använda de kunskaper som jag fått med mig idag. På fritidsbloggen har vi bland annat information till föräldrarna. Vi dokumenterar även vad barnen gör och lägger upp bilder. Se Karlshogsfritid’s blogg.
– Vissa föräldrar informerar vi fortfarande muntligt, bland annat de föräldrar som inte har så mycket internetvana och de som inte har svenska som första språk. Men jag hoppas att barnen till de föräldrarna ska börja visa upp bloggen hemma, många av barnen är riktigt duktiga på Internet.

Porträttbild på Sirpa Tikkanen.
Sirpa Tikkanen, Särvux, Utbildningsförvaltningen

– Jag är här för att få veta mer om nya lärometoder och hur man bloggar pedagogiskt. Min tjänst är bland annat som IT-pedagog. Jag ingår i ett nätverk av Särvux-pedagoger i Malmö, och jag funderar på om vi kanske kan skapa en gemensam blogg.

 

*Bloggkursen arrangerades av Centrum för Pedagogisk Inspiration, Malmö stad:

En blogg i skola/förskola kan användas av elever och skolpersonal för att informera och visa upp vad man arbetar med i skola/förskola. Mer utvecklat kan den användas för samarbete, publicering och kommunikation inom ett arbetsområde. Eleverna kan samarbeta kring ett arbetområde, synliggöra sitt arbete för mottagare utanför skolan och få respons på sitt arbete.

Denna kurs består av två tillfällen där deltagarna får exempel på olika användningsområden och hur man som pedagog kan strukturera bloggen. Deltagarna får också kom-igång-hjälp.

Deltagarna kan välja mellan bloggverktygen wordpress.com och blogger.com Vid andra kurstillfället får du personlig handledning utifrån den blogg du själv har skapat under kursen. Kursavgift: Kostnadsfri för pedagoger i Malmö stad, övriga 1.200 kr.