Bokpiloterna intar Röda rummet!

Kvinna sitter på stol framför publik.

Bokpiloter är elever som bokpratar på sina egna skolor. Så småningom började piloterna bokprata även på andra skolor och på externa platser. Vi började samarbeta skolövergripande. Detta läsår kommunövergripande!

Kvinna sitter på stol framför publik.

Således var det Bokpiloter från Dammfriskolan, Sofielundsskolan och Möllevångsskolan i Malmö och från Framtidskompassen och Ljungenskolan i Vellinge som träffades förra veckan på Stadsbiblioteket. Det var femtio elever i år 6-9 som sammanstrålade en vinterkall onsdagsmorgon. Vi hälsade alla välkomna och gick igenom dagens program. Heta-stolen-övningen inledde dagen. Eleverna arbetade i två grupper med att ta ställning till olika påståenden. Vi påstod t ex att ”pojkar kan våldtas”, ”alla har fördomar”, ”jag hade ingripit om jag hade sett en misshandel”. Det blev livliga diskussioner!

Efter en kort paus började Christina Wahldén berätta om sitt författarskap och om sitt arbete som journalist. Hon inledde med att varna känsliga åhörare för att innehållet skulle komma bli jobbigt. Därefter berättade hon om sin tjugofem år långa yrkeskarriär som kriminalreporter och om en del av de fall hon har stött på och som har kommit att påverka henne i grunden. Allt från de så kallade ”balkongflickorna” till ”Skytten i Malmö”. Wahldén fick frågan om varför hon i sina böcker ofta tar upp ytterligheter i religioner som islam och varför hon inte lika ofta skriver om ytterligheter inom kristendomen. Wahldén svarade att hennes avsikt aldrig är att peka ut någon specifik grupp utan att problematisera olika händelser i samtiden. Efteråt fick Bokpiloterna möjlighet att ställa fler frågor. Alla åhörare hade läst något av Wahldén så de hade många funderingar.

Sedan blev det lunch och mingel runt i Stadsbiblioteket.

Efter lunch blev Bokpiloterna indelade i olika grupper. Eleverna fick ett utdrag ur någon av Wahldéns böcker. Utifrån utdraget och tillhörande diskussionsfrågor skulle de antingen dramatisera eller göra frusna bilder. Framförandet fick ta max 3 minuter. Frusna bilder innebär ett bildspel där eleverna genom att vara statyer  ”frysta” fick visa upp några scener medan en berättare talar om vad de visar upp. Dessa blev mycket bra med väldigt engagerade bokpiloter!

Ingen formell utvärdering är ännu sammanställd men alla elever som vi hunnit tala med är nöjda med dagen och ivriga att fortsätta samarbetet med bokpiloterna på de andra skolorna. Vi planerar redan gemensamma läsecirklar och bokprat mellan de fem skolorna.

Många nya kontakter knöts under heldagen på Malmö stadsbibliotek.

Stort tack till personalen på Malmö Stadsbibliotek, Christina Wahldén och alla härliga bokpiloter för en superkul dag!

Annika Dysting

Emelie Ljungberg

Carina Nilsson

Elisabet Niskakari