Charlottes appar för rekreation

 

Charlotte Christoffersen, it-pedagog på Centrum för Pedagogisk Inspiration samt redaktör på Pedagog Malmö, delar med sig av tre favoritappar:

Appen storytelStorytel

Via Storytel lyssnar jag på strömmade ljudböcker. Appen är gratis men böckerna kostar ca 49 kr/bok, mer info på www.storytel.se. Jag har unnat mig själv ett årsabonnemang med fritt antal böcker. Jag lyssnar på böcker när jag städar, grejar i köket, målar fönster på huset, rensar ogräs i rabatterna, när jag är ute och går och joggar. Det tycker jag är avkopplande. Om jag har tillgång till Wi-Fi (trådlöst internet) behöver jag inte strömma boken via mobilnätet. Jag kan också ladda ner upp till 5 böcker på min smartphone. Det är bra när jag ska till Torpet där uppkopplingen är dålig eller om jag ska resa utomlands. Pris: 0 kr, men böckerna kostar.  (Plattform: iOS & Android)

Appen runkeeper.

RunKeeper

Denna app använder jag när jag är ute och går eller joggar. Den tar tiden för hur länge jag håller på, och med hjälp av GPS beräknar den sträcka samt hastighet. Man kan också titta på en karta som visar var man har tagit sig fram. Väldigt praktiskt och intressant när man är ute och går eller springer på nya platser – och kanske behöver hjälp att hitta hem igen. Pris: 0 kr. (Plattform: iOS & Android)

Appen qwiki.

Qwiki

När man tittar på Qwiki känns det som om man tittar in i framtiden – fast den är ju här och nu. Qwiki är en spännande app som handlar om interaktivt lärande. Qwiki hämtar helt enkelt information från nätet text, bilder, och kartor och presenterar materialet i form av ett bildspel samtidigt som en talsyntes läser upp texten. Är man inte i behov av information är det oerhört avkopplande och intressant att bara surfa runt och för stunden ta del av en massa värdelöst vetande – och så tränar man kanske engelskan samtidigt.  Se film om Qwiki här under. Pris: 0 kr. (Plattform: iPad/iOS)

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Min sommar

I sommar ska jag tillsammans med Lilla Familjen besöka vår huvudstad i några dagar. Har laddat ner lite appar som kan vara användbara i detta sammanhang. Sedan blir några veckor på Torpet i Göinges djupa skogar. Där får vi klättra upp i trädkojan med mobiltelefonen eller hissa upp datorernas mobila modem i flaggstången om vi vill ha hyfsad uppkoppling. Men till min förvåning har iPaden bra täckning. Kan t.o.m. titta på SVT Play. Kan det bero på att den har en bättre inbyggd antenn? Sedan blir det några veckor hemma i Malmö med husrenovering.

Ikonen för appen app store.Appar till din iOs-enhet (iPhone eller iPad) laddar du hem via ikonen AppStore som finns som standard på din iPhone/iPad. Du måste skapa ett konto för iTunesStore för att kunna ladda hem appar.

Ikonen för appen google play store.Appar till din Android-enhet (smartphone eller surfplatta) laddar du hem via ikonen Google Play Store (tidigare Market Place) som finns som standard på din smartphone/surfplatta.

 

Text & foto: Charlotte Christoffersen