“Conflicts in Europe? Their resolve learned from our ancient civilizations.”

I slutet av september åkte tre lärare från Rönnenskolan och Oxievångskolan tillsammans med två representanter från utvecklingsenheten till Cartagena i Spanien på ett förberedelsemöte för att finslipa de sista detaljerna i en ansökan till ett kommande Erasmus+ projekt. Det är ett Erasmus + KA210 projekt med titeln “ Conflicts in Europe? their resolution learned from our ancient civilizations” , som lämnades in sista september och som nu väntar på att bli godkänt.

Efter ett antal digitala möten och besök på plats i Cartagena är nu projektplanen klar. Skolorna som deltar i projektet är IES Sabina Mora de Roldán and Juan Sebastián Elcano, Spanien och Rönnenskolan and Oxievångsskolan från Sverige. Förutom det så deltar Grundskoleförvaltningen och arrangörerna av Cartagenians y Romanos i Cartagena som projektpartners och stod. Projektet har sin utgångspunkt i det andra puniska kriget och eventet Cartahaginian and Roman Festivals, vilket innefattar historiska milstolpar så att eleverna kan förstå vår gemensamma historia och dess konflikter men också konflikthantering och förebyggande arbete ingår  för att förstå styrkan i att vara en europeisk medborgare och vikten av en fredlig samexistens mellan människor.

Eleverna kommer under projektets gång utforska sin egen historia och arbeta gemensamt med de spanska eleverna i plattformen för eTwinning. Tillsammans kommer de att skapa serieböcker av deras egen historia i respektive land. Elever och lärare kommer också få möjlighet att besöka varandra för att stärka och utveckla både kunskaperna och samarbetet. För skolorna i Malmö är det första gången de deltar i ett projekt med eleverna involverade på det här sättet.

Ett spännande och i allra högsta grad relevant projekt i dagens Europa.

Vill ni se lite vad festivalen Cartagenians vs Romans handlar om så finns här en länk till slutstriden som avslutar nästan två veckors aktiviteter varje år i september där alla återupplever denna historiska händelse när Cartagena faller i romarnas händer:

Great Battle of Quart Hadast – Specials – Videos – The 7th | Public Television of the Region of Murcia (la7tv.es)

Ni kommer att få höra mer om detta projekt när det har startat upp och kommit igång.