Covidtester på skolor i Malmö

Nyhetsskylt
News concept
Redaktionen sammanfattar veckans förskole- och skolnyheter.

Det är fredag och det är som vanligt dags för nyhetsbrev från Pedagog Malmö-redaktionen; här kommer ett urval av förskole- och skolnyheterna från veckan som gick. Trevlig helg!

Malmö stad inleder ett pilotprojekt på Borgarskolan och Latinskolan, så att lärare och elever kan testa sig på skolan – det rapporterar tidningen Läraren. Meningen är att genom så kallade PCR-tester snabbt kunna hitta personer som är smittade utifrån en person med konstaterad covid.

Förslag: Tioårig grundskola

Nya årskurs 1 år 2026 och utbilda förskollärare med en särskild kompetensutveckling – det är förslaget från utredaren som undersökt hur en tioårig svensk grundskola skulle kunna ser ut. I veckan tog utbildningsminister Anna Ekström (S) emot utredningen. Det var hösten 2019 som regeringen tillsammans med centerpartiet och liberalerna beslutade att utreda frågan. Anna Elström hoppas att en tioårig grundskola skulle ge ökad tydlighet och bidra till en bättre likvärdighet i skolan.

– De problem som ska lösas med det här förslaget är framförallt att vi inte har haft den likvärdighet i förskoleklassen som vi hade velat ha, säger hon till Skolvärlden.

Förskollärare blir av med behörighet

När grundskolan blir tioårig är inte förskollärare längre behöriga att undervisa sexåringar, utan måste enligt utredningen från regeringen läsa in 30 högskolepoäng. Det är mer än vad utbildningsminister Anna Ekström tidigare uppgett. I mars lanserades en satsning på 100 miljoner kronor där man under hösten 2021 skulle fortbilda förskollärare i förskoleklass, en utbildning som omfattar 15 poäng.

Det händer mycket på skolor och förskolor i Malmö! Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!