Cykelavdelningen på förskolan Rolf

Två lådcyklar med hjälmar hängandes på styret.

På förskolan Rolf finns en cykelavdelning som startade för lite mer än ett år sedan. Avdelningen heter Vintergatan och tolv barn tillsammans med två förskolelärare cyklar iväg varje dag ca klockan 9:00. Tillbaka till förskolan kommer de klockan 12:00 för att äta lunch. Eftermiddagar stannar de på förskolan eller leker på förskolans gård.

För att cykla iväg krävs det en hel del förberedelser. Bland annat ska man inte glömma skriva en riskanalys och ladda elcyklarnas batteri. Alla barn ska ha en cykelhjälm, västar, frukt, regnkläder och oftast papper, pennor, böcker eller andra rekvisiter som barn behöver under sin förskolevistelse. I Malmö är det löjligt nära till det mesta. Det är Philip och Jonatan som är förskollärare på avdelningen och det är de som väljer var de ska cykla varje dag. Ibland frågar de barnen genom att visa bilder på olika lekplatser och olika parker så att barnen får möjlighet att välja och vara delaktiga.

Varje cykel har plats för sex barn och sittplatserna är vända mot pedagogen. Barnen frågar, pekar med händerna, sjunger och ropar. Varje dag kommer nyfikna människor fram och ställer frågor till barnen som de glatt svarar på. Det är viktigt att barnen får möjlighet att utforska platserna de åker till vilket är varför de besöker samma ställe flera gånger. Barnen får chans att utforska platsen själva innan de vuxna börjar styra dem. Det finns mycket att utforska och barnen lär sig saker direkt på platsen utan att de är medvetna om att det handlar om lärande. Det kan handla om att de har sett en staty, ankor, en trafikskylt eller träden vars blad har blivit gula senaste veckan.

På tågets lekplats i Kungsparken leker barnen att de kör till olika länder. Hoppa in, tåget ska åka till New York! utbrister ett barn. Ett annat barn säger att tåget ska åka till Japan och att det tar 60 minuter att åka dit. Ett tredje barn vill åka till Teneriffa.
Tåg på lekpark.
Det är många barn från förskolan som skulle vilja cykla och nästan varje dag sätter sig något barn på cykeln, sätter en hjälm på huvudet och säger: jag går också på Vintergatan!