Det finns inget dåligt väder…

En bild delad på diagonalen där den är justerad i olika ljusnivåer.

…det gäller bara att välja vad som ska göras i sol respektive regn. Jag har kommit fram till att det är enklast att ta med sig kameran ut när det är sol och uppehållsväder. Om det beror på att jag är bekväm av mig får andra bedöma (det är jag). När då regnet kommer, vilket det förr eller senare gör, tar jag tag i den roliga delen av arbetet med mina bilder. Att redigera dem. Detta innebär inte att jag sitter och tar bort eller lägger till någon eller något i bilderna, utan snarare att jag arbetar med ljus och färger, samt att beskära bilderna för att flytta fokus till den plats som jag tycker är viktigast.

Om du jobbar i Photoshop räcker det ibland med att arbeta med Curves (Kurvor), vilket är ett justeringlager som inte påverkar själva bildlagret. Orsaken till att jag föredrar att använda program som ger möjligheten att arbeta med just lager är att det går fort att ta bort en effekt utan att behöva börja om från början. Det är också lättare att kombinera olika effekter och testa sig fram till vad som ser bra ut.

Bild delad på diagonalen med olika ljusinställningar.

I denna bild syns det förhållandevis tydligt vad en S-kurva betyder för en bild, som är fotograferad med en vanlig systemkamera. Om man vill går det att ställa in denna effekt direkt i kameran, men jag vill nog framhålla en viss försiktighet om man använder den funktionen eftersom kan vara svårt att kompensera åt andra hållet om man nu inte väljer att fotografera i RAW-format.

Skärmdump från photoshop som visar hur man ställer in s-kurvan.

Är det nu så att man arbetar med bildredigering i ett program som inte har Kurvor så går det att få samma resultat genom att leka med kontrast och ljus. Sedan finns ju alltid Instagram…