Det snackas om…

Bokstäver på vita tärningar som bildar ordet NEWS
Education News, Newspaper with white background

Fredag! Det innebär, förutom en stundande ledighet och kanske mys och återhämtning i soffan, att Pedagog Malmös redaktion tittar lite närmare på några av de skol- och förskolenyheter som präglade veckan.

Tusentals barn går inte i förskolan – och i socioekonomiskt svaga områden är andelen lägre än på andra håll. Enligt siffror som Ekot tagit fram från Malmö, Göteborg och Stockholm handlar det om drygt 5 400 barn som står utanför förskolan. Det rapporterar Sveriges Radio.

För fjärde året i rad minskar andelen elever i årskurs sex som får godkända betyg i alla ämnen. Det visar ny statistik från Skolverket. Särskilt stort är tappet mellan 2018 och 2019 (från 77,1 procent till 73,9 procent); det kan bland annat bero på att man nyligen införde kunskapskrav i moderna språk.

– Men det kan inte förklara hela nedgången, säger Pernilla Sundström Fast, enhetschef för enheten för- och grundskola på läroplansavdelningen på Skolverket, till nyhetsbyrån TT. Läs mer här!

Mer än hälften av de som studerade vid gymnasieskolans introduktionsprogram 2012 arbetade fem år senare, visar den första studien på området som Skolverket gjort. Tanken med introduktionsprogrammen är att eleverna ska få behörighet till studier vid gymnasiets nationella program och att de ska komma närmare arbetsmarknaden. Läs mer här!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetsätt och insiktsfulla blogginlägg!

Trevlig helg!