Det snackas om…

Ordet news står på svart bakgrund
Word 'News' of the yellow square pixels on a black matrix background

Varje fredag sammanfattar Pedagog Malmös redaktion några av de skol- och förskolenyheter som har publicerats i veckan.

Efter en mörk helg i Malmö där bland annat en 15-årig pojke sköts ihjäl på Möllevångstorget kom eleverna till skolan i måndags. På Gottorpskolan fattades en elev – den skjutna femtonåringen. Skolan har jobbat med krishantering i veckan och mött många elevers oro och funderingar. För TT berättar rektor Karl Assar Bagewitz om hur de har jobbat under veckan som har gått.
– Min erfarenhet säger mig att det går liksom inte att linda in eller försöka förmildra eller förminska på något sätt. Det är bara att berätta som det är, och så får de ha de reaktioner de har. Och så får man bemöta det, säger han till TT.

Denna veckan har en av Skolinspektionens granskningar visat att yrkesinriktade gymnasiekurser ofta blir allt för teoretiska. Granskningen omfattar utbildningar inom jordbruk och ellära. Granskningen av ellära visar att hälften av skolorna, helt eller delvis, saknar möjligheten att i praktiken kunna utföra mätningar, söka och avhjälpa fel. Det finns också exempel på naturbruksgymnasier som saknar egna djur.
– Vi ser ju att elever riskerar gå miste om kunskaper och erfarenheter som kan vara väsentliga för att utveckla ett gott yrkeskunnande. Och för att få en god förståelse för yrkesområdet och för det som eleverna behöver i den fortsatta utbildningen, säger Erica Jonvallen, utredare vid Skolinspektionen till SR Ekot.

Snart blir det verklighet med central rättning av digitala nationella prov. Under nästa år ska Skolverket ta fram förslag på hur rättningen ska gå till. Åsa Fahlén, förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund menar att man också kommer att behöva se över provens utformning.
– Jag anser att de nationella proven ska vara som ett ankare i betygssättningen. Då måste det också finnas en tydlighet i att man faktiskt mäter kunskapsutvecklingen, att svårighetsgraden i de nationella proven är lika från år till år. För det är först då det kan vara som ett ankare i betygssättningen, säger hon till SR Ekot. 

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!