Det snackas om…

Förstoringsglas som zoomar in på news.

Nu är det fredag och det är dags att ta sig en tillbakablick på några av de förskole- och skolnyheter som har publicerats under veckan som har gått.

Det har hänt mycket i Malmö den senaste tiden som har lyfts fram i både lokala och nationella medier. Bland annat har stadens grundskolenämnd tagit beslut om att gå vidare och testa att ha tre terminer istället för två och på det viset också korta sommarlovet. Tanken är att förslaget ska lämnas in till regeringen och testas på någon eller några grundskolor under en försöksperiod.

”Vi måste våga tänka nytt och anpassa oss till den verklighet eleverna har i dag, men också vara lyhörda för hur skolpersonal, vårdnadshavare och elever påverkas”, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L) i ett pressmeddelande.

En annan nyhet som berör Malmö är att i den vårändringsbudget som läggs så har regeringen och allianspartierna lovat 3,5 miljarder extra. Av dem har Malmö fått 116,6 miljoner och i sin tur har kommunstyrelsen i Malmö lovat att 40 miljoner kronor ska gå till grundskolan.Tidigare har besparingar för 50 miljoner aviserats för grundskolan. Något som nu kommer att ändras.
– Vi räknar med att vi ska kunna återställa eleversättningen upp till den ökning med 2,6 procent som SKR rekommenderar, och vi kommer att kunna kompensera för den indragna fritidssatsningen till skolorna. Så vi bedömer att de kommer att få full kompensation, säger Anders Malmqvist, grundskoledirektör, till Lärarnas tidning.
– Vi tror fortfarande att det är viss underfinansiering, men eftersom vi inte vet riktigt hur det kommer att slå så kan vi inte säga så mycket mer än det. Men tillskottet gör det bättre än vi trodde innan jul, säger Marie Wall Almquist, Lärarförbundet i Malmö.

Att det är brist på lärare är något som känns av i hela Sverige. I Malmö vill man nu införa titeln ”grundskolepedagoger” som ska kunna ges till obehöriga som parallellt med skoljobbet väljer att arbeta för att få en lärarbehörighet. Om personen efter två år inte har börjat studera för behörighet så kommer inte anställningen att förlängas.

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!