Det snackas om…

Ordet news bildas av fyra tangenter.

Fredag! Det innebär, förutom en stundande ledighet och kanske mys och återhämtning i soffan, att Pedagog Malmös redaktion tittar lite närmare på några av de skol- och förskolenyheter som präglade veckan.

I var tionde kommun i Sverige har frågan om slöjförbud väckts. En kommun som har beslutat om att införa ett förbud är Skurup. Men effekten av beslutet har blivit tvärtom. På skolan har nu fler flickor börjat använda slöja än vad det var tidigare. Rektorn på kommunens största skola menar att han inte kan implementera beslutet:

– Det här är fel. Om jag som rektor skulle införa ett slöjförbud här så skulle jag få Skolinspektionen på mig och bli av med jobbet, säger rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan i Skurup till TT.

Skolverket har också uttalat sig generellt i frågan och menar att ett slöjförbud strider mot religions- och yttrandefriheten.

– Det skulle vara möjligt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter om man gör det genom lagstiftning och det är riksdagen som har makten att göra det. Men man har i dagsläget inte beslutat om någon sådan lagstiftning, säger undervisningsrådet Emelie Högberg till TT.

2011 infördes gymnasiexamen för elever på gymnasieskolor. De första åren efter reformen var det drygt en tredjedel av landets elever som inte fick någon examen. Sedan dess har siffrorna blivit bättre, men fortfarande är det drygt en fjärdedel av eleverna som inte fullföljer sina studier i tid. Forskare har nu tittat på anledningen till avhopp. De menar att man inte ska prata om avhoppare – istället om de utknuffade.

I det senaste avsnittet av Lärlabbet tas begreppet undervisning i förskola upp. Det är det första av sex avsnitt som tar upp olika frågor i förskolans värld. Andra tema är till exempel digitalisering, stresshantering och särskilt stöd.

Det nya coronaviruset som har upptäckts i Kina har skapat många rubriker senaste veckorna. Folkhälsomyndigheten och Skolverket har sammanställt råd till skolledare kring hur man ska hantera situationen. 

Många har blivit tagna av reportaget i Expressen om vad som hände med eleverna i klass 6B från Rosengårdsskolan. Reporter Fredrico Moreno har letat upp barnen som idag är vuxna för att se hur det har gått för dem i livet.  Bland de som har reagerat på reportaget är Mikael Damberg, socialdemokratisk inrikesminister. 

 

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!

Trevlig helg!