Det snackas om…

Ordet news bildas av färgglada block
News

Det är fredag och även om världen kan kännas upp och ner så är vissa saker sig lika. Till exempel att Pedagog Malmö sammanfattar några av de skol- och förskolenyheter som har kommit under veckan som har gått.

En vecka har hunnit gå och fortfarande är det corona-viruset som fortsätter att vara dominerande. Vad gäller egentligen just nu för förskolor och skolor? På Skolverket hittar du en samlingssida med all gällande information.

Hur är läget ute på skolor runt om i landet? Tidningen Skolvärlden har gjort en enkät och fått en nulägesrapport. Det har varit dagar som har kantats av oro för elever i behov av stöd, tankar om betyg och teknik i alla dess former. Här kan du läsa mer om hur läget ser ut i landet. 

Gymnasieskolan och vuxenutbildning har sedan drygt en vecka tillbaka bedrivits på distans. Nu öppnar utbildningsministern och statsepidemiolog Anders Tegnell upp för att mjuka upp reglerna och öppna upp skolorna för de elever som går sista året så att de ska kunna ta sin examen.

– Ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger Anders Tegnell till DN.

För att minska konsekvenserna av pandemin så har vissa kommuner valt att inte ta emot barn som har föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga på förskolan. Ett brott mot skollagen menar Skolverket. Nödvändigt menar ansvariga i de kommuner där detta genomförs.

– Vi har så stor personalfrånvaro att vi var tvingade att prioritera och då har vi de här barnen som ändå har föräldrar som är hemma. De har ju inte ett omsorgsbehov, säger Per Svensson, socialdemokratisk ordförande i Falkenbergs kommunstyrelse till SR Ekot.

Så till sist vill vi tipsa om något som inte alls har med virus och pandemier att göra. Tidningen Förskolan har varit i Malmö och besökt Krossverket. Läs deras reportage från den kreativa verkstaden här. 

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!