Det snackas om…

News står i runda cirklar.

Fredag är kommen – en given signal att det är dags att publicera Pedagog Malmös nyhetsbrev.
Varje vecka sammanfattar vi några av de skolnyheter som har publicerats under veckan som har gått, framförallt med fokus på Malmö.

En ny lag har fått lärare i bland annat Malmö och Lund att reagera. Lagen innebär att ensamkommande barn som påbörjat sina gymnasiestudier i Sverige ska kunna få förlängda uppehållstillstånd för att kunna ta studenten. Det som lärarna är kritiska mot är ett villkor i lagen som säger att eleverna måste kunna styrka att de deltar aktivt i undervisningen. Lärarna menar att deras omdöme kan avgöra om eleven får stanna i landet eller inte.
– I normala fall sätter vi betyg på eleverna, det värsta som kan hända är att eleven blir underkänd. Här kan följderna bli något helt annat, eleven kanske hamnar i farliga situationer eller rentav dör, säger Fredrik Andersson till Sveriges Radio. Läs och lyssna på inslaget här.

En annan nyhet är att Malmö Stad har infört två nya arbetsbefattningar i skolorna. Tanken är att lärarassistenter och elevkoordinatorer ska avlasta lärarna. Läs mer om de nya befattningarna här och läs också Pedagog Malmös reportage från Malmö Latinskola som deltog i ett pilotprojekt och hade en lärarassistent anställd på skolan.

Den lilla snurran Fidget spinner har blivit en trend bland elever. Den är så pass populär att en skola i Malmö har fått gå ut och påminna om att det inte är tillåtet att ta med egna leksaker till skolan.Dels har det blivit bråk på grund av leksaken men det är inte därför som skolan går ut och påminner om att låta leksaker stanna hemma.
– Men vi tar inte bort av den aspekten, vi tar bort den för att man inte ska behöva känna press på att ta med sig något till skolan, säger Tanja Vivlund, rektor på Fridhemsskolan till SVT Nyheter Skåne.
Läs mer här. 

Till sist kan vi konstatera att det är svalt intresse för att delta i försöksverksamheten med betyg från årskurs fyra. Endast tolv skolor från hela landet har anmält sitt intresse till Skolverket. Läs mer här.

Illustration: Colourbox