Det snackas om…

Ordet news står i färgglada block.

Helgen närmar sig och det innebär att det är dags för Pedagog Malmös nyhetsbrev. Varje fredag sammanfattar vi några av veckans skolnyheter som har publicerats i veckan.

I kölvattnet av #metoo har upprop från flera branscher följt där kvinnor vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier. Ett av de senaste i raden är #tystiklassen där 1700 elever från grundskolan och gymnasiet berättar om övergrepp som de upplevt inom skolans värld.
Här kan du läsa mer om elevernas upprop och här kan du lyssna på elevers vittnesmål. På skolvärlden.se ger läraren Malin Appeltofft konkreta tips på hur du som lärare kan lyfta debatten i klassrummet.

I en ny forskningsstudie lyfter språkforskaren Maria Lim frågan om hur språkriktigheten i det svenska språket försämras av att gå på ett engelskspråkigt gymnasium. Hör och läs mer i reportaget som du hittar här.

En ny rapport från Skolverket visar att det finns utbildningar på gymnasienivå som i stor utsträckning leder till arbete. Se ett inslag om rapporten här.

Skolinspektionen har gjort en granskning av hur rättningen av nationella prov går till. Deras resultat visar att det finns stora skillnader i hur bedömningen görs. Här kan du läsa en sammanfattande artikel om granskningen och här kan du läsa hela rapporten.

Illustration: Colourbox