Det snackas om…

Ordet news bildas av bokstäver på tärningar.

Snart är det helg! Först är det däremot dags för Pedagog Malmö-redaktionen att sammanfatta skolnyheterna från veckan som gick.

Elever som gått något av gymnasieprogrammen Bygg, VVS eller Fordon kommer snabbast ut i yrkeslivet efter examen – det visar ny statistik från Skolverket. Siffrorna berör ungdomar som slutförde sin gymnasieutbildning våren 2015.

Sommaren 2019 blir läsplattor och andra digitala hjälpmedel obligatoriska enligt förskolans läroplan. Sveriges Radio har intervjuat Malin Nilsen, forskare och adjunkt vid Göteborgs universitet, som skrivit en avhandling kring de här frågorna. Lyssna på inslaget här! Vill du läsa hela avhandlingen hittar du den här. 

Det har varit oklart om höjningen på omkring 2,5 miljarder kronor av ”Skolkommissionsmiljarderna”, som är tänkta att öka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i skolan, skulle bli verklighet. Enligt övergångsregeringens budget ska den genomföras, rapporterar Lärarnas Tidning.

Tillåt mer fjärrundervisning – både i fler ämnen och i lägre årskurser. Det behövs enligt Skolverket för att fler elever ska få undervisning av behöriga lärare.

– Vi har en stor lärarbrist i Sverige och det här är ett sätt att möjliggöra för alla elever att få tillgång till kurser som de inte har kunnat läsa annars. Det är alltid ett andrahandsval om man inte har tillgång till behöriga lärare på plats, säger Camilla Thinz Fjellström, enhetschef på Skolverket, till Sveriges Radio.

Trevlig helg!